Ovo je zemlja u kojoj žene imaju najmanje prava na svijetu

08.03.2023.

Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svijetu, ocijenile su Ujedinjene nacije. Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo “jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i djevojaka ostavljaju zarobljenim u kući”.

Uprkos obećanjima talibana da će biti umjereniji nego za vrijeme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mjere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021.

Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a djevojčicama školovanje poslije šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja poslije presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima „ostaje najrepresivnija država na svijetu kada su u pitanju ženska prava“.

“Uznemiravajuće je bilo svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sistematskim naporima da izbace avganistanske žene i djevojke iz javne sfere”, rekla je ona.

Ograničenja kojima država ograničava žene, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu, ali talibani nisu pokazali znake da će povući mjere, piše Glas Srpske.

“Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovrijeđivanja. To će osuditi, ne samo žene i djevojke, već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovati Avganistan od svojih građana i ostatka svijeta”, rekla je Otunbajeva.

Izvor: Srpskainfo