Danas slavimo svetog čudotvorca

29.06.2024. - Zanimljivosti

Sveti Tihon Amatunski Čudotvorac je hrišćanski svetitelj i asketa. Rođen u Amatuntu na Kipru, gdje je živio apostolskim životom i učio ljude hrišćanskoj vjeri.

Kako mu je otac bio pekar Tihon bi kad je ostajao sam u pekari dijelio hljeb siromašnima. Bio je, osim po velikodušnosti, poznat i po čudima koje je činio, od kojih se dva i danas pamte.

Prvo čudo, prema predanju, ostvario je u ranoj mladosti kada je živio sa roditeljima. Otac mu je bio pekar i kad god bi ga ostavio u prodavnici samog on je siromašnima dijelio hljeb besplatno. Kad je saznao, otac se naljutio na njega, a Tihon mu je rekao da je te hljebove samo dao kao zajam Bogu i da će mu biti vraćeno stostruko. Otac se uvjerio u to onog trenutka kad je, do tada prazan ambar, zatekao prepun čistom pšenicom.

Drugo čudo se desilo kada je pokupio suve loze koje su bacili radnici u jednom vinogradu i posadio ih u svojoj bašti. Onda se pomolio Bogu da njegovom vinogradu podari darove: prvo, da se suve loze prime, puste koren i porastu; drugo, da njegov vinograd izobiluje rodom; treće, da grožđe bude slatko i korisno po zdravlje; četvrto, da grožđe u njegovom vinogradu sazrijeva ranije nego u drugim vinogradima. Već sutradan je video da su njegove molitve uslišene jer su se suve loze primile. Kad su počele da rastu iste godine su donijele obilan rod.

Sveti Tihon umro je oko 425. godine, a na današnji dan vjernici ovom svecu upućuju molitvu za zdravlje:

“Kao pustinjski žitelj i u tijelu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Tihone. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, iscjeljujući bolesti onih koji ti sa vjerom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.”

Izvor/Foto: ATV