Crni roditelji dobili potpuno bijelu bebu plavih očiju

24.01.2024. - Zanimljivosti

Bračni par Ben i Angela Ihegboro skoro deceniju i po intrigiraju svetsku javnost zbog retke, nesvakidašnje i do sada neobjašnjive situacije koja im se desila kada se 2010. godine rodila njihova kćerka Nmači. Par, koji je poreklom iz Nigerije, a koji decenijama živi u Londonu nakon imigracije, imao je već sina i ćerku koji su veoma ličili na njih – po svemu. A onda su poželjeli još jednu bebu i na porođaju se desilo pravo čudo, zbog kog su detetu dali ime koje u prevodu znači Božja lepota.

Responsive image

Bijela put, plave oči i plava kosa. Tako je na rođenju izgledala sad već 15-godišnja Nmači. Ben i Angela su bili potpuno izbezumljeni od šoka. On možda i više, jer prvo što mu je prošlo kroz glavu bila je prevara. Sumnjajući da je beba tako svijetle kože može biti njegova, zatražio je odmah DNK test, a kada su stigli rezultati – novo iznenađenje, koje ovog puta donosi olakšanje – on je otac bebe.

“Ona je čudesna beba”, govorila je tada 35-godišnja majka Angela, ali je radoznalost i potreba za odgovorima nastavila da ih tišti – kako su roditelji crne puti mogli da dočekaju tako bebu tako svijetle kože, kose i očiju?

Tri teorije za njenu boju kože

Iako stručnjaci za genetiku iz londonske bolnice nisu vjerovali u čuda, ipak nisu mogli odmah da daju jednostavan i naučno zasnovan odgovori. Zato su ponudili tri teorije: Prva je da je njen izgled je rezultat mutacije gena, druga da su u pitanju dugo uspavani ‘bijeli’ geni, koje su Angeli prenijeli roditelji, a koje su njihovi preci mogli da nose generacijama, a da se do sada nisu ispoljili na nekom potomku, dok je treća bila albinizam, ali su brzo ustanovili da joj ne nedostaje sav pigment. Dodali su i da dijete možda ima neku vrstu mutirane verzije genetskog stanja, tako da bi njena koža mogla da potamni tokom vremena, što je vreme pokazalo da nije slučaj.

Priča Bena i Angele Ihegboro možda neće biti iznenađenje za mnoge Afrikance, jer je bilo sličnih priča u kojima su porodice tragale za svojim korijenima i otkrile da su prije nekoliko generacija su neki od njihovih predaka ili imali djecu koja su bila mješovite rase kao rezultat braka sa bijelom osobom, pogotovu tokom ere robovlasničkih odnosa nad afričkim stanovništvom.

Ipak, priča bebe Nmači ostala je do danas jedinstvena u svijetu jer ona nije rođena u ‘mješovitom braku’ i ustanovljeno je da nije albino dijete.

Porodica je postala poznata širom svijeta i često su se pojavljivali u medijima da podsete na svoju nevjerovatnu priču.

Izvor: Bl portal