Za vožnju liftom do vrha Ajfelovog tornja potrebno izdvojiti skoro 30 evra ,a evo koliko će karta koštati

25.05.2024. - Zanimljivosti

Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Ajfelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20%.

Za vožnju liftom do vrha Ajfelov toranj posjetioci trenutno moraju izdvojiti 29,40 evra, ali prema odluci gradskih odbornika od petka cijena će 17. juna porasti na 35,30 evra.

Gradsko vijeće Pariza također je podržalo dokapitalizaciju operatera Ajfelovog tornja Sete i smanjilo godišnju naknadu koju naplaćuje operateru za upravljanje jednom od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija.

Manje posjetioca tokom pandemije virusa korona, u kombinaciji s vrtoglavim porastom troškova obnove, gurnuli su Sete duboko u minus, saopštila je francuska novinska agencija AFP.

Tokom pandemije Ajfelov je toranj u 2020. i 2021. zabilježio gubitak prihoda od oko 120 miliona evra, izračunali su. Prošle se godine broj posjetioca vratio na gotovo šest miliona, nakon što je 2020. pao na samo 1,5 milona.

Otkako je izgrađeno za Svjetsku izložbu 1889. godine, remek-djelo arhitekta Gustavea Eiffela preslikano je 19 puta. U to je vrijeme Eiffel preporučio da se toranj ponovo boji svakih sedam godina kako bi se izbjegla neizbježna hrđa. No 300 metara visoka željezna konstrukcija nije u potpunosti prebojena od 2010. godine, piše Biznis.ba.

Izvor: Srpska info