Hektar ove biljke donosi i više od 25.000 KM

04.05.2024. - Zanimljivosti

Prinos sa jednog hektara lavande može da donese zaradu veću od 13.000 evra (više od 25.000 KM).

Iako zvuči primamljivo, stručnjaci upozoravaju da je od samog zasada do njegovih finansijskih benefita put veoma dug.

Životni vijek lavande je 30 godina, a najčešće se gaji zbog njene ljekovitosti. Svježi ili osušeni listovi i cvjetovi koriste se kao aromatičan začin i kao “sredstvo“ protiv moljaca, dok se sušeni cvijet koristi kao čaj u svrhe poremećaja raspoloženja, nesanice, grčeva ili lošeg varenja, a nadaleko je poznata i po etarskim uljima.

Kada se govori o prinosima, svaki žbun u prosjeku daje oko 1,5 kilograma svježe biljke za preradu, dok prinos etarskog ulja može da bude i 150 litara po hektaru.

Puna isplativost postiže se nakon tri godine formiranja zasada, kada počinje da se vraća uloženo. Inače, da bi se dobio litar etarskog ulja potrebno je oko 65 kilograma svježe lavande, a od jednog kilograma svježe biljke dobija se oko 160 grama suvog cvijeta.

Cijena lavande, kao i sama tražnja za njom u svijetu sve više raste, što dodatno privlači privrednike da se upuste u uzgoj ove biljke. Kilogram suvog cvijeta ima cijenu od šest do sedam evra, a litar eteričnog ulja može da se proda od 70 do 90 evra, dok boca od 200 mililitara košta minimum 200 dinara.

Izvor: Mondo