Najpoznatiji kulinarski časopis preporučio najbolje ćevape

26.03.2024. - Zanimljivosti

Ćevapi su “štapići” od mljevenog mesa i tradicionalno su jelo Bosne i Hercegovine. Sve generacije ih vole, a nadaleko su poznate razne “vrste” ćevapa odnosno krajevi gdje ih sve prave po nekom svom receptu i niko taj recept neće odati.

Najpopularniji su oni od junećeg mesa i najčešće se služe u somunu sa kajmakom i crnim lukom i mogu se služiti uz pomfrit. Ipak, prema sajtu i kulinarskom magazinu “TasteAtlas”, postoje četiri najbolje vrste ćevapa.

Sarajevski ćevapi

Postoje različite priče kako se oni prave, ali uglavnom su od mljevene govedine, soli i bibera, a nerijetko se može koristiti i kombinacija mesa – mljevena govedina i ovčetina. Kada formiraju masu, ona odstoji u frižideru oko 48 sati i peku se potom na roštilju.

Travnički ćevapi

U gradu Travniku ćevape prave od kombinacije goveđeg, telećeg i jagnjećeg mesa uz dodatak soli, bibera ali i sode. Kada se peku na roštilju, često se premazuju bistrom čorbom koja se priprema od goveđih kostiju i ovčetine.

Banjalučki ćevapi

Ova vrsta ćevapa se razlikuje u odnosu na ostale. Zašto? Zato što se ne prave kao posebni komadi već zajedno, nekoliko ćevapa spojeno u jednu ploču, najčešće četiri komada. Prave se najčešće od mljevene govedine, soli i bibera, ali im se ponekad mogu dodati i mljevena teletina i bijeli luk.

Tuzlanski ćevapi

Roštiljdžije koje prave ćevape u Tuzli obično ih prave od mlevene ovčetine, govedine i jagnjetine. Ručno se smjesa miješa i začini po ukusu, a njihova preporuka je da se prije pečenja ostave od dan do dva u frižideru. Kada se ispeku, često se pospe mljeveni biber preko njih.

Izvor: Bl portal