Nevjerovatno: VHS kaseta prodata za 432.500 dolara | Bijeljina.com

Nevjerovatno: VHS kaseta prodata za 432.500 dolara

17.09.2023.

Jedna VHS kaseta je prošle godine prodata za 432.500 dolara.

Na eBay-u VHS kasete se prodaju za više od 17.000 evra, a klasici iz djetinjstva poput “101 dalmatinac” i “Mala sirena” vrede na hiljade evra, dolara ili funti.

Prošlog mjeseca VHS kaseta “Povratak u budućnost”, koja je još uvijek bila u originalnom omotu, prodata je za nevjerovatnih 10.000 dolara (oko 9.400 evra) na aukciji. Za “rijetku” verziju Diznijevog “101 dalmatinca”, u zapečaćenoj ambalaži, na eBay-u se nudi 15.000 funti.

Takođe se nudi i veoma retko izdanje “Nindža kornjača” iz 1990. godina koje košta oko 10.000 evra. Kaseta “Aladina” koja nikad nije bila korišćena nudi se po ceni od oko 6.000 evra. U junu prošle godine VHS kaseta “Povratak u budućnost” prodata je za 75.000 dolara. VHS kaseta “Terminatora” (1984) u prvom izdanju i gotovo savršenom stanju prodata je na aukciji za 432.500 dolara prošle godine.

Da bi VHS kasete bile razmatrane za te vrtoglave cifre, one moraju biti u besprijekornom stanju, po mogućnosti neotvorene. Ali to ne znači da polovna VHS kaseta ne može da vredi koliko automobil. Stanje traka je ključno za njihovu prodajnu cijenu.

Stručnjak za antikvitete Trejsi Martin rekla je da su kolekcionari spremni dobro da plate da bi posjedovali VHS kasetu iz prošlosti. “VHS kasete nas vode na put sjećanja – to je razlog zašto se ljudi sada bore da posjeduju kasete iz 1980-ih i 90-ih“, rekla je Trejsi za The Sun.

Kako navodi Daily Mail, više stvari utiče na to za koliko će kaseta biti prodata:

  • Uslovi skladištenja: Trake koje se čuvaju na hladnim, suvim mjestima daleko od direktne sunčeve svjetlosti su bolje. Vlažnost i visoke temperature nisu dobre.
  • Istrošenost pri reprodukciji: Ima li blagog habanja svaki put kada se pušta VHS traka? Vremenom, to može dovesti do problema sa praćenjem i vidljivim “linijama“ pri reprodukciji.
  • Buđ je neprijatelj: ako se skladišti u vlažnim uslovima, buđ može rasti na trakama i oštetiti video i audio. Кada se buđ uspostavi, vraćanje trake u prvobitno stanje je teško.
  • Pravilno premotavanje unazad: Vjerovali ili ne, ako ste ručno premotavali traku, a ne koristili tu opciju u svom videorekorderu, možda ste produžili trajanja trake.