Na vrhu jelovnika ovogodišnjeg NATO samita ponuđena ruska salata, učesnici zbunjeni

29.06.2022.

Ove godine u Madridu se održava jedan od najznačajnijih NATO samita u prethodnih par desetljeća, a gdje je jedna od ključnih tema invazija Rusije na Ukrajinu. Stoga, učesnike je zbunilo kada su na vrhu jelovnika zapazili dobro poznati specijalitet.

Prvi i originalni recept za salatu koja se danas uglavnom pravi sa graškom, krompirom i mrkvom pomiješanih sa majonezom, prvi put je predstavio Belgijanac Lucien Olivier u jednom moskovskom restoranu 1860-tih gdje je tada radio.

Nije dugo trebalo da postane jedan od omiljenih specijaliteta mnogih ljudi, ali i neizostavan dodatak praznične trpeze. Ipak, na ovom izuzetno važnom samitu gdje se očekuje da će Rusija biti označena kao sigurnosna prijetnja zbog svoje invazije na Ukrajinu, prisutnost ovoga jela pojedine je zbunila.

“Ruska salata na NATO samitu? Malo sam iznenađen tim izborom jela”, rekao je novinar Inaki Lopez za španski medij La Sexta.

Jelovnik je predstavljen u baroknoj palači Santa Cruz u Madridu, a isti medij prenio je i kako se, unatoč “podizanju obrva”, salata čija je cijena na ovom jelovniku bila 8 eura, gotovo odmah rasprodala.

Ipak, nisu svi “odobrili” ovakve reakcije. Na društvenim mrežama komentari na ovu situaciju bili su podijeljeni, a uglavnom su preovladavali oni kako je dignuta “bespotrebna hajka” te da je ova salata u jelovniku trenutno “najmanja briga”.

“Jedino što bi me natjeralo da podignem obrve je cijena”, zaključila je jedna korisnica.

Inače, od ruske invazije na Ukrajinu pojedini znakovi “podrške” napadnutoj zemlji, poput bojkotovanja preminulih ruskih umjetnika ili prosipanja hrane, bili su sasvim isprazni, a sudeći po nekima, čini se i da se komentari na račun ovog jelovnika mogu svrstati pod isto.

Izvor:Klix.ba