U Mađarskoj ne nazdravljajte, a u ovoj državi je zabranjeno pitati za crkvu

06.09.2023. - Zanimljivosti
Gdje god da otputujete, morate se prije polaska raspitati kakva su pravila u toj zemlji koju planirate da posjetite.

Ono na šta smo mi u našoj državi navikli, negdje drugdje nije uobičajeno i jednostavno postoje neka pravila ili običaji koje treba ispoštovati. Ukoliko čak nešto uradite, a da nije dozvoljeno, lako se možete naći “iza rešetaka”.

Stoga, ako planirate da posjetite neku od ovih država, nikako nemojte raditi ove stvari.

Francuska

Sa Francuzem nikad nemojte pričati o novcu niti ga pitati o plati, iako ste možda krenuli u neobaveznu priču sa konobarom. Nije važno čime se bavite, ovo pitanje nije poželjno u zemlji vina i hljeba.

Indija

Ako vas put nanese u ovu azijsku državu, onda obratite pažnju kako se ponašate sa suprotnim polom. Ukoliko se dodirnete, makar to bilo dobronamjerni dodir ruke na ramenu, to kod njih nije poželjno.

Norveška

Naš narod često voli da vikendom, posebno nedjeljom, posjećuje crkvu, ali u Norveškoj je zabranjeno pitati da se ode tamo. Ako želite da vidite i obiđete neku crkvu, najbolje da je sami pronađete jer raspitivanje o njoj u ovoj državi nije preporučljivo.

Turska

Ukoliko vam se dopala hrana u restoranu, preporučeni savjet za izlet ili bilo šta treće, nikako u Turskoj nemojte podići palac u znak gesta da je to okej, jer će Turci to shvatiti kao napad na njih, pa može doći do sukoba.

Njemačka

Često se kod nas slave rođendani i dan pa čak i nekoliko dana prije nego što je rođendan, ali u Njemačkoj to nije običaj. Čak se ne preporučuje da čestitate nekome rođendan dan ranije, iako možda znate da se na taj dan nećete vidjeti.

Amerika

Nije neobično da se ugostiteljima ostavi bakšiš za uslugu koju su vam poslužili, ponekad se doduše to kod nas ne radi, odnosno ne počastimo onoga ko nas je uslužio. U Americi je s druge strane to obavezno. Nikako nemojte napustiti hotel, restoran ili kafić bez dobre napojnice.

Italija

Ova apeninska država je poznata kao zemlja kafe i prava je šteta ne probati te napitke. Međutim, i sami Italijani savjetuju da se u restoranu ne naručuje kapućino. Ako volite da popijete kafu poslije jela, odaberite bilo koju drugu vrstu, ali nikako kapućino, piše Ona.

Mađarska

I Mađarska ima neke svoje običaje. Na primjer, ukoliko ste izašli na večeru, naručili dobro vino ili bilo koje drugo piće, nije preporučljivo da nazdravite – i da se kucnete. Istina je da u Srbiji ništa ne može proći bez nazdravljanja, ali kada je Mađarska u pitanju, nemojte to raditi.

Izvor: Bl portal