Matematičar izračunao koliko je djeci potrebno da “polude” u autu tokom vožnje

25.08.2022. - Zanimljivosti

Statističar je izračunao “preciznu formulu” za predviđanje koliko će djeci trebati da “polude” u automobilu tokom duge vožnje. Prema doktoru Džejmsu Hindu, sa Univerziteta Trent u Notingemu, formula koja glasi T = 70 + 0.5E + 15F – 10S ključ je koji roditelji mogu da primijene kako bi izračunali vjerovatnoću izliva dječjeg bijesa na zadnjem sjedištu automobila.

Istraživanje, koje se temelji na odgovorima 2.000 roditelja, pokazalo je da vrijeme (T) koje će prosječnom djetetu trebati da “podivlja” za duge vožnje autom iznosi 70 minuta.

Dosada glavni uzrok dječjeg nemira

Izgledi za to smanjuju se svakim minutom tokom koje se dijete zabavlja (E), dok će hrana (F) omogućiti roditeljima da odlože “divljanje” za 15 minuta.

Vožnja više djece (S) u automobilu, međutim, skraćuje vrijeme za početak “ispada” za 10 minuta.

Za pitanje “Kad ćemo stići?“ prosječnom djetetu će trebati 32 minuta nakon početka vožnje. I tako još barem četiri puta tokom putovanja.

Istraživanje je pokazalo da je dosada glavni uzrok dječjeg nemira, po iskustvu 68 posto roditelja, a slijede predugo putovanje (62 posto) i glad (57 posto).

Grickalice su važne

“Ako imate samo jedno dijete i uspijevate da ga zabavite i povremeno podmitite hranom, mogli biste dobiti dva sata vožnje bez divljanja”, rekao je Hind koji radi na Fakultetu za nauku i tehnologiju.

On je rekao da dvoje djece bez zabave i grickalica mogu da izazovu haos već za 40 minuta.

“Grickalice su važne, ali postoji granica do koje mjere mogu pomoći, pa ih dozirajte na maksimalno dva puta u sat vremena. Zabava je ključna, ali čak i to ne uspijeva kod jako dugih putovanja. Pauze u vožnji su važne da bi se spriječilo divljanje, ali i da vas vožnja ne umori “, zaključio je Hind.

Izvor:Agencije