Kineskinja kćerki dala ime Srbija, ovo je razlog

10.01.2023. - Zanimljivosti

Mojoj kćerki, koja ima četiri i po godine, dala sam ime Srbija kako bih uvijek imala sjećanje na ovu zemlju i kako bi moje dijete cijelog života pamtilo da je njena mama godinama radila u Srbiji i voljela Srbiju.

Rekla je ovo doktorka tradicionalne kineske medicine Bo Sjuhua, koja u Srbiji živi i radi pune 22 godine.

Završila je studije tradicionalne medicine na fakultetu u Kini u trajanju od pet godina, a zatim i usavršavanje koje traje tri godine (nalik našem masteru). Nakon toga se zaposlila u tamošnjoj univerzitetskoj klinici.

“Te 1999. godine sam u Kini liječila kondicionog trenera fudbalskog kluba Crvena zvezda Predraga Stanojevića i on i čuveni hirurg ortoped dr Branko Nešović su mi predložili da sklopim ugovor s klubom i da dajem kineske terapije igračima.

Nakon toga sam dobila poziv da dođem u Srbiju”,  priča dr Bo i dodaje da je medicina po njenom mišljenju jedno od svetih zanimanja, dok joj pomoć ljudima izaziva poseban osjećaj velikog zadovoljstva i sreće.

Doktorka se prisjeća i da su joj prvi dani i mjeseci ovdje bili veoma teški:

“Nisam znala jezik, nisam poznavala ljude… Učenje srpskog je za mene bilo vrlo teško, naročito zbog padeža. Međutim, vremenom sam veoma zavoljela Srbiju i nju smatram svojom drugom zemljom. Narod je ovdje divan i prvenstveno zbog toga sam i odlučila da ostanem u Beogradu”.

Ponosno ističe da je rođena u gradu Šantungu, odakle je i veliki filozof Konfučije:

“Srbiju smatram svojom domovinom, volim ovaj narod, ovdje sam stekla dosta prijatelja. Zbog toga sam i kćerki dala ime Srbija – kako bih uvijek imala sjećanje na ovu zemlju. Moji rođaci i prijatelji znaju koliko ja volim ovu zemlju i narod i znaju da će zbog takvog imena i moja kćerka cijelog života pamtiti da je njena mama radila, živjela i voljela zemlju po kojoj ona nosi ime. Oni Srbiju izgovaraju kao Servia”.

Šta je tradicionalna kineska medicina

Doktorka Bo Sjuhua kaže da je tajna tradicionalne kineske medicine u tome što tijelo, um i duh tretira zajedno, a tretman koji se primjenjuje sastoji se od akupunkture, akupresure, masaže, ventuze (čašice napunjene toplim vazduhom) i specijalnih kineskih lampi za grijanje oboljelog mjesta.

“Najprostije rečeno, dijagnozu postavljam na osnovu pregleda koji se sastoji od pritisaka i pipanja određenih tačaka na tijelu. Naravno, mnoge pacijente moram da posavjetujem da promjene dotadašnji način života jer, u suprotnom, bolest se vraća”,  ispričala je dr Bo za Narodni ljekar, piše Kurir.

Inače, dr Bo kaže i da u Srbiji voli da posjećuje koncerte klasične muzike i baletske predstave. Nedavno je osnovano i Srpsko-kinesko udruženje tradicionalne kineske medicine, koje predstavlja platformu za industrijsku razmjenu i osnovano je s ciljem da promoviše razvoj međunarodnog poslovanja na polju tradicionalne kineske medicine i da na taj način doprinese jačanju saradnje i kulturne razmjene između Srbije i Kine.

Izvor:Srpskainfo/Foto: Kurir