Kako je Tito napustio koncert Dugmića?

14.06.2022.

Nekadašnji predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito volio je da uživa u kvalitetnoj muzici, a naročito je volio četvoro naših pejvača.

Kako se navodi, veoma je volio pop pjevača Zdravka Čolića, ali i Čola njega. On je Brozu pjevao nekoliko puta i učestvovao na nekoliko sletova.

Pored Zdravka Čolića, Tito je volio i pjevačicu Nedu Ukraden. Kako je Neda važila za izuzetnu ljepoticu, a pričalo se da Tito ima “istančan ukus za ljepotu”, ovo ne bi trebalo nimalo da čudi. Maršal je uživao da sluša Nedu kako pjeva, a da je i ona voljela njega dokazuje “Pjesma maršalu Titu” koju je snimila.

Đorđe Balašević je, tokom služenja vojnog roka, napisao pjesmu “Računajte na nas”, a kako je kasnije priznao, posvetio je upravo Josipu Brozu Titu. On je pjesmu Titu i otpjevao 1. oktobra 1978. godine.

Mediji su posebno isticali Titov odnos prema Goranu Bregoviću. Naime, njihov međusobni odnos bio je veoma specifičan zbog toga što, iako su voljeli i poštovali jedan drugog, bilo je trenutaka kada im je više odgovaralo da ljudi misle da su u svađi.

Veliki uspjeh grupe Bijelo dugme nagnao je Broza da im uputi poziv da mu sviraju za doček Nove godine 1976. i to u Hrvatskom narodnom pozorištu.

Iako su imali nastup u Hali sportova u Beogradu, Brega je sve odložio i, navodno, kukao Željku Bebeku da ga je Tito prevario za veliku sumu novca.

Ipak, nakon samo nekoliko minuta, Tito je napustio njihov nastup zbog glasne muzike i nerazumijevanja.

 

Izvor:Nportal/Foto:oto: Sarić S.