Pisaća mašina Agate Kristi i rukopis njenog posljednjeg romana na izložbi

24.03.2024. - Zanimljivosti

Pisaća mašina proslavljene spisateljice Agate Kristi iz 1930-ih i rukopis njenog posljednjeg romana o inspektrou Herkulu Poarou, koji je decenijama čuvan u trezoru banke, biće izloženi na Univerzitetu Kembridž u Engleskoj, na izložbi koja se bavi “mračnim tajnama u srcu kriminalističke fantastike”.

Na naslovnoj strani izbledjelog i krhkog rukopisa nalazi se naslov knjige “Zavjesa” ispisan velikim slovima i rukom Agate Kristi, zajedno sa njenim imenom i adresom u gradiću Devonu na jugozapadu Engleske, prenosi Tanjug.

“Napisala ga je kao poklon svojoj kćerki Rozalindi. Kako je ona to objasnila, napisala je nešto što će razveseliti Rozalindu kada se vrati sa sahrane”, izjavila je kustoskinja izložbe i spisateljica krimi romana Nikol Apson.

Navodno poslednja Poaroova avantura, u kojoj legendarni belgijski detektiv umire, napisana je ranih 1940-ih tokom Drugog svjetskog rata s ciljem da se objavi u slučaju da Agata Kristi ne preživi rat.

“Tada ništa nije bilo garantovano, ali Agata Kristi je napisala još mnogo romana sa Poaroom pre nego što je umrla 1976. godine”, rekla je Apsonova.

Izvor: Agencije / Foto: Wikipedia.org