Vještačka inteligencija stiže i na Jutjub

07.11.2023. - Zanimljivosti

Iz Jutjuba su ove sedmice najavili kako počinju eksperimentisati s novim opcijama generativne vještačke inteligencije na svom videoservisu.

youtube

Noviteti su rezervisani samo za premium korisnike, odnosno one koji plaćaju pretplatu za Jutjub i biće dostupni tokom sljedećih nekoliko sedmica.

Jutjub će za sada eksperimentisati s dvije takve opcije. Jedna od njih je konverzacijski alat koji koristi AI za odgovaranje na pitanja oko sadržaja te će davati preporuke na korisničke upite. Konverzacijski alat odgovaraće na pitanja koristeći informacije s Jutjuba i veba, a zahvaljujući njemu korisnici će dobiti “dubinski uvid” u sadržaj koji gledaju, prenio je N1.

Osim što će im dati više informacija o samom videu, AI alat korisnicima će moći preporučiti i sličan sadržaj videu koji gledaju. Treba naglasiti kako će korisnici s tim alatom moći razgovarati tokom reprodukcije videa pa neće morati prekidati video koji gledaju.

Na početku ovaj će alat biti dostupan samo korisnicima Androida u SAD kojima će se na Jutjubu pojaviti u obliku opcije “Ask”. Iako se pretplatnici koji zadovoljavaju ove uslove već sada mogu prijaviti za novu opciju, ona im ipak neće biti dostupna još neko vrijeme i trenutno se testira među malim brojem korisnika.

Druga opcija, koja će biti dostupna samo malom dijelu pretplatnika, omogućiće sažimanje komentara ispod videa u posebne teme, ovisno o sadržaju komentara. Takav će prikaz komentara u posebnim temama biti naročito zanimljiv kreatorima sadržaja, odnosno svima koji objavljuju videa ispod kojih korisnici ostavljaju brojne komentare. Zahvaljujući toj opciji kreatori će moći lakše pratiti komentare, odnosno neće morati pratiti sve komentare koji su objavljeni, već samo one komentare, odnosno teme koje bi im mogle biti zanimljive. Takođe iz takvih tema korisnici bi mogli dobiti i inspiraciju za stvaranje budućeg sadržaja.

“Ove su opcije eksperimentalne i ne moramo uvijek pogoditi s njima. Zato počinjemo s ograničenom dostupnošću te ćemo prikupljati mišljenja korisnika”, poručili su iz Jutjuba.

Inače, Jutjub je ranije predstavio i još neke AI opcije putem kojih kreatori mogu pronaći muziku za svoje videozapise, koristiti alat za stvaranje pozadine za Šortse, dok na Jutjub mjuzik AI može stvarati plejliste za koje smatra da bi mogle biti zanimljive.

Izvor: Bl portal