Univerzitet Bijeljina dobio Erasmus povelju za visoko obrazovanje 2021 – 2027

14.12.2023. - Vodič kroz grad

Univerzitet Bijeljina je svoju međunarodnu projektnu reputaciju započeo da gradi partnerstvom na Erasmus + projektu VIRAL kojeg koordiniše Univerzitet u Banjaluci. Efikasnom realizacijom projektnih aktivnosti na ovom projektu, Univerzitet Bijeljina je stekao status pouzdanog i kvalitetnog partnera. Ovom početnom angažovanju doprinijeli su angažovani nastvanici i saradnici Univerziteta Bijeljina na svim studijskim programima.

Responsive image

Aktivan Sektor za međunarodnu saradnju

Aktiviranjem sektora za međunarodnu saradnju nakon akreditacije Ustanove, Univerzitet Bijeljina je tokom 2022. godine (u februaru) podnio projektnu aplikaicju Evropskoj komisiji, kao koordinator. Rezultat je bio uspješan, Univerzitet Bijeljina je postao prva institucija u Republici Srpskoj koja je dobila Erasmus +, vezano za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju iz „stranda 1“, a druga institucija iz Republike Srpske koja je dobila Erasmus +, vezano za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju.

 Univerzitet Bijeljina je koordinator Erasmus + projekta GROWTH koji ima za cilj podizanje ekološke svijesti među zainteresovanim stranama visokog obrazovanja uvođenjem koncepta zelenih univerziteta i zelenih obrazovnih metodologija i praksi u četiri partnerske visokoškolske ustanove na Zapadnom Balkanu.

 

Projekat će predstaviti ekološki prihvatljive alternative, te ih osnažiti da djeluju i značajno doprinesu zelenoj i svijetloj budućnosti, slaganjem vlastitih dijelova ekoloških napora u mozaik klimatske neutralnosti. Osim koordinatora, u projektu učestvuju Hochscule Weihenstephan – Triesdorf (Njemačka), Slovački poljoprivredni univerzitet (Slovačka), Akademija vaspitačko medicinskih strukovnih studija (Srbija), Sveučilište Hercegovina, Centar za poslovne studije CEPS Kiseljak ( Bosna i Hercegovina), Adriatik Univerzitet iz Bara i Socio – ekonomski centar Crne Gore (Crna Gora).

Univerzitet je nastavio da gradi svoju međunarodnu projektnu priču tako što je u 2023. godini dobio još jedan Erasmus + projekat SVHE „strand 2“ projekat (partnersko učešće), skraćenog naziva HAWKING, kojeg koordiniše Univerzitet Crne Gore. HAWKING uspostavlja različite mehanizme koji podržavaju pravednu digitalnu tranziciju iz srednjeg u visoko obrazovanje i unapređuju institucionalno i infrastrukturno okruženje u partnerskim visokoškolskim uslugama i poboljšava metodologiju nastave, na način koji će premostiti nedostatke u digitalizaciji u obrazovanju i priužanju podrške studentima. U omogućavanju sveobuhvatnog uticaja, HAWKING cilja na aktivno uključivanje obrazovnih menadžera, nastavnog i nenastavnog osoblja, kao i učenika i roditelja. Partner na ovom projektu je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet Bijeljina je započeo međunarodnu razmjenu osoblja sa Univerzitetom Jaen (Španija), a nastavio sa Univerzitetom Edukons ( Srbija). Uspješno je u 2023. godini završena mobilnost studenata i osoblja sa ovom institucijom. U toku su pregovori sa još nekoliko priznatih visokoškolskih ustanova iz inostranstva koje bi željele sklopiti saradnju sa Univerzitetom Bijeljina na polju razmjene.

Uspješnim apliciranjem poečtkom 2023. godine Univerzitet Bijeljina je dobio Erasmus povelju za visoko obrazovanje 2021 – 2027 od strane Evropske komisije. Ova povelja propisuje principe i načela koji moraju biti poštovani tokom aktivnosti razmjene osoblja i studenata, kao i prilikom učešća u Erasmus evropskim i međunarodnim projektima. Ova povelja predstavlja potvrdu i akreditaciju Univerziteta od strane Evropske komisije da istraje i bude aktivniji na polju realizacije Erasmus projekata, kao i projekata razmjene osoblja i studenata.

Bijeljina.com