Španci povukli kandidaturu Olimpijade 2030.

22.06.2022. - Sport

Država Španija je zvanično povukla kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine koje su skupa trebalo organizovati gradovi Barcelona i Sarajevo.

Razlog ove odluke proizilazi iz nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije, rekao je predsjednik Španskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco.

I prije podnošenja kandidature javnost u Španiji je bila podijeljena o ideji domaćinstva ZOI-ja, budući da katalonska vlada, koja se inače zalaže za nezavisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu.

Prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje zimske olimpijade imalo negativan uticaj na Pireneje zbog klimatskih promjena.

Time je i naša zemlja, odnosno Grad Sarajevo, ostao bez mogućnosti da još jednom ugosti najbolje zimske sportiste svijeta pa je sada japanski Sapporo u ovom momentu favorit za domaćinstvo ZOI-ja.

Interes su pokazala još dva bivša domaćina Igara – američki Salt Lake City (domaćin 2002.) i kanadski Vancouver (domaćin 2010.), a kome će na kraju pripasti ta čast ostaje da se vidi.

 

izvor:radio Sarajevo/FOTO:Radio Sarajevo