Finale Lige Evrope 2028. godine u Beogradu!

01.05.2024. - Sport

Finale Lige Evrope, drugog po redu UEFA takmičenja, biće 2028. godine održano u Beogradu, objavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je to objelodanio prilikom otvaranja izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Foto: Ministarstvo finansija Srbije

“Finale Lige Evrope igraće se 2028. na Nacionalnom stadionu, eto to vam je informacija”, izjavio je Vučić.

Najavio je da će to zdanje biti završeno za dvije godine, a da će za četiri tu biti odigrano finale Lige Evrope.

Tom prilikom se zahvalio predsjedniku UEFA Aleksandru Čeferinu i generalnom sekretaru Zoranu Lakoviću.

O stadionu

Foto: Ministarstvo finansija Srbije

Nacionalni fudbalski stadion imaće oko 52.000 sjedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima. Stadion će se graditi po arhitektonskom rješenju Marka Fenvika, a treba da bude završen do kraja 2026. godine.

Vučić je u ponedjeljak, u obraćanju iz Predsedništva Srbije, ocijenio da će stadion biti jedan od tri najljepša stadiona u Evropi.

Predsjednik će obići i pripremne radove za objekte za specijalizovanu izložbu EXPO 2027 Beograd, koja će sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ biti održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Pripremni radovi na izgradnji objekata za EXPO su počeli u junu prošle godine i kako je ranije rečeno, teku po planu.

Izložba će biti održana u Surčinu, na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta „Miloš Veliki“, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“.

Na tom prostoru će, pored izložbenog prostora za EXPO i Nacionalnog fudbalskog stadiona, biti izgrađen novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Sam izložbeni kompleks za EXPO obuhvatiće površinu od 25 hektara, a ukupna površina izložbenih objekata biće 230.000 kvadrata bruto.

Rezidencijalni kompleks je zapravo čitav grad sa svim sadržajima za udoban boravak učesnika izložbe, a njegova površina će biti 160.000 kvadrata.

Pored ostalog, planirana je izgradnja i nove željezničke pruge dužine 18 kilometara, na relaciji Zemun polje-Aerodrom “Nikola Tesla” – lokacija EXPO 2027.

Izvor: B92