Đoković nastavlja pohod ka 11. tituli u Melburnu

19.01.2024. - Sport

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković igra danas igra meč trećeg kola Australijan opena protiv Argentinca Tomasa Martina Еčeverija. Duel Đokovića i Еčeverija je prvi na večernjem programu “Rod Lejver arene” i počeće u petak u devet sati po srednjoevropskom vremenu.

Responsive image

Branilac titule i prvi reket svijeta Novak Đoković uspješno je započeo pohod ka 11. trofeju u Melburnu, mada se u prva dva kola suočio sa ozbiljnim otporom silno motivisanih protivnika usljed kojeg je na terenu morao da ostane duže nego što uvodne runde najvećih turnira obično iziskuju.

Đoković je prvi grend slem u sezoni otvorio pobjedom nad talentovanim kvalifikantom iz Hrvatske Dinom Prižmićem (6:2, 6:7, 6:3, 6:4). I u drugom kolu je izgubio drugi set i spasavao četiri set lopte u trećem, ali je savladao domaćeg tenisera Alekseja Popirina (6:3, 4:6, 7:6, 6:3).

Đokovićev protivnik u trećoj rundi Otvorenog prvenstva Australije biće argentinski teniser Tomas Martin Еčeveri (24), trenutno 32. na ATP listi.

Argentinac je u prva dva kola veoma suvereno, bez izgubljenog seta i bez potrebe da igra taj-brejk, pobijedio dva veterana – Britanca Еndija Marija (6:4, 6:2, 6:2) i Gaela Monfisa iz Francuske (6:4, 6:4, 6:4).

Bolji iz duela Đokovića i Еčeverija u četvrtom kolu Australijan opena igraće protiv pobjednika meča u kojem se sastaju mladi Amerikanac Ben Šelton i francuski veteran Adrijan Manarino.

Еčeveri već napravio svoj najbolji rezultat u Melburnu

Tomas Martin Еčeveri tek treći put igra u glavnom žrebu Australijan opena, a plasmanom u treće kolo već je ostvario svoj najbolji rezultat, mada u Melburn nije došao u idealnoj formi.

Na dva turnira u 2024, eliminisan je već u prvom kolu – od Tomaša Mahaca u Brizbejnu (1:2) i Aleksandra Ševčenka u Adelejdu (0:2).

Argentinac još nema osvojen ATP turnir u karijeri, najbolji plasman mu je 30. pozicija, a najzapaženiji rezultat četvrtfinale Rolan Garosa prošle godine, kada je u Parizu pobijedio Drejpera, De Minora, Ćorića i Nišioku, pre nego što ga je iz borbe za polufinale izbacio Aleksandar Zverev.

Srpski i argentinski teniser odigrali su do sada dva međusobna duela, oba 2023. godine. Еčeveri nije uzeo ni set – izgubio je od Đokovića u drugom kolu mastersa u Rimu (7:6, 6:2) i drugom kolu mastersa u Parizu (6:3, 6:2), nakon što je u prvom pobjedio Miomira Kecmanovića.

Argentinac je u više navrata isticao Novakove zasluge za njegovo bavljenje tenisom. Otvoreno je priznao da mu je Đoković idol, a još od početaka profesionalne karijere ima zanimljiv hobi – svoj razvoj i napredak na ATP listi prati kroz poređenje sa najboljim igračem svih vremena.

“Nole je oduvijek bio moj idol. Kada sam ga vidio, samo sam otrčao do njega i zamolio ga da napravimo selfi. Naravno da nije bilo nikakvih problema. Zatim smo malo razgovarali i poželeli sreću jedan drugom”, rekao je Еčeveri u Parizu 2022. godine.

Đoković u Melburnu neporažen od 2018.

Australijan open je za Novaka Đokovića prva prilika u novoj godini da osvoji jubilarni 25. grend slem u karijeri i uveća prednost u odnosu na Nadalova 22.

Sa deset osvojenih trofeja u Melburnu, Đoković je ubjedljivo prvi na večnoj listi šampiona Australijan opena. Sa po četiri pehara manje ostali su Roj Еmerson i Rodžer Federer.

Srpski teniser u Melburnu nije izgubio meč od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Nanizao je 30 pobjeda i već sada ima najdužu seriju trijumfa.

Kada god je ušao među četiri najbolja u Melburnu, Đoković je osvojio turnir jer nikada nije izgubio u polufinalu i finalu – dobio ih je deset od deset.

Trka za prvo mjesto sa Alkarazom

Najbolji teniser svijeta bi novom titulom u Melburnu sačuvao prvo mesto na ATP listi i obezbjedio da, bar još neko vreme, svaki ponedjeljak bude dan novog rekorda po broju nedjelja na vrhu, prenosi RTS.

Đoković trenutno ima prednost od 2.200 poena u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza. Međutim, Srbin brani u Melburnu 2.000 bodova jer je aktuelni šampion, a Španac prošle godine nije igrao, pa toliko može da osvoji.

Čak i da ne podigne pehar u Australiji, Đoković će u svakom slučaju ostati broj jedan ako Španac ne dogura do četvrtfinala. Takođe, ako Alkaraz ispadne u polufinalu, a Đoković stigne do finala, ostaće prvi kako god se meč za trofej završio.

Ako srpski teniser uradi isto što i rival (obojica ispadnu u četvrtfinalu ili polufinalu), ni tada se neće pomjeriti sa prvog mjesta na ATP listi.

Izvor: Bl portal