Najskuplja organizacija, izgrađeno šest potpuno novih stadiona

18.11.2022. - Sport

Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru u mnogim elementima će biti drugačije u odosu na ranija prvenstva. Prije svega igra se u najmanjoj državi do sada, ali postoji i još mnoštvo interesantnih brojki koje ih izdvaja u odnosu na prethodna takmičenja.

 

Prema izvještaju firme Front Office Sport organizacija je koštala čak 220 milijardi eura, što je put puta više od posljednjih sedam turnira, obzirom da je riječ o državi čija fudbalska infrastruktura nije bila toliko razvijena. Zbog toga je izgrađeno čak šest novih stadiona, koji će biti klimatizirani. Izgradnja stadiona Al Bajt je koštala čak tri milijarde dolara.

 
Brojni infrastrukturni projekti

Rađeni su i brojni drugi infrastrukturni projekti kao što podzemne željeznice, zračna luka, a izgrađen je i novi grad.

Svi stadioni se nalaze na manje od 60 kilometara od glavnog grada Dohe.

Za ovo prvenstvo u prodaju je pušteno 3,2 miliona ulaznica, od čega trećina otpada na sponzore i prijevoznike, dok se ostatak pušta u prodaju.

Do prije mjesec dana Vlasti su zaprimile između 1,5 i 1,7 zahtjeva za korištenje kartica kojima se ima pristup stadionima i javnom prijevozu.

168 čarter letova svaki dan

Obzirom da je riječ o maloj zemlji zbog nedostatka smještajnog kapaciteta bit će organizovano 168 čarter letova svaki dan, od čega najviše otpada na letove iz Dubaija, Omana, Rijada i Džede.

Za pokrivanje troškova prijevoza, smještaja i karata sa utakmice procjenjuje se da će biti potrebno potrošiti oko 6.000 eura, što je dva do tri puta više u odnosu na Rusiju.

Procijenjena dobit Katara za ovo takmičenje trebala bi iznositi skoro devet milijardi dolara.

 

izvor:Avaz/FOTO:: AP PHOTO / HASSAN AMMAR