Predstavljamo najveća imena – Novak Đoković

14.04.2023. - Sport

Srpska open, ATP tur­nir iz se­ri­je 250, ko­ji bi tre­balo da počne u ne­dje­lju, 16. apri­la, a do­bi­je epi­log 23. apri­la, s pra­vom se može na­zva­ti naj­većim spor­tskim do­gađajem u BiH, još od Zim­skih olim­pij­skih iga­ra u Sa­ra­je­vu 1984.

SRPSKA OPEN: Predstavljamo najveća imena - Novak Đoković

Sta­tus ova­kvog do­gađaja za­služuje zbog činje­ni­ce da će se vi­še ne­go im­po­zan­tna lis­ta svjet­ski po­zna­tih ime­na bo­ri­ti za 250 ATP bo­do­va, a ka­da se po­gle­da šta su sve po­me­nu­ti igrači osvo­ji­li u ka­ri­je­ri, ne­ma su­mnje da će ovaj do­gađaj bi­ti zla­tnim slo­vi­ma upi­san u is­to­ri­ju te­ni­sa, ali i spor­ta Re­pu­bli­ke Srpske i BiH.

Na ba­nja­lučku šlja­ku is­trčaće osva­jači 25 grend slem kru­na i 158 ATP ti­tu­la.

Epi­tet naj­većeg spor­tskog do­gađaja Srpska open za­služuje i za­hva­lju­jući čo­vje­ku bez ko­jeg, sa­svim si­gur­no, Ba­nja­lu­ka ne bi mo­gla do­bi­ti or­ga­ni­za­ci­ju je­dnog ova­kvog tur­ni­ra i čo­vje­ku ko­ji je za­dužio “bi­je­li sport”.

Na­ra­vno, ri­ječ je o No­va­ku Đoko­viću.

 

Osva­jača 22 grend slem ti­tu­le, 93 ATP ti­tu­le, čo­vje­ka ko­ji je u pro­fe­si­onal­noj ka­ri­je­ri os­tva­rio vi­še od 1.000 po­bje­da i ko­me os­ta­tak te­nis­kog svi­je­ta 382 ne­dje­lje gle­da u leđa kao svjet­skom bro­ju je­dan (naj­vi­še u is­to­ri­ji), možemo opi­sa­ti sa­mo je­dnom ri­ječju – naj­veći.

No­le to za­is­ta i jes­te, jer ka­da se po­gle­da činje­ni­ca da je sa 36 go­di­na i da­lje vla­dar svjet­skog te­ni­sa, ne­su­mnji­vo je da će svi ko­ji se nađu na tri­bi­na­ma Srpska ope­na uživa­ti u bra­vu­ra­ma naj­bo­ljeg svih vre­me­na.

Iako je go­to­vo većini za­lju­blje­ni­ka u “bi­je­li sport” po­zna­to o ka­kvoj spor­tskoj ve­ličini se ra­di, ni­je zgo­reg pod­sje­ti­ti na Đoko­vićeva do­sa­daš­nja dos­ti­gnuća.

Rođen je 22. ma­ja 1987. go­di­ne u Beo­gra­du. Te­nis je počeo tre­ni­ra­ti sa sa­mo četi­ri go­di­ne kod po­zna­tog te­nis­kog stručnja­ka Je­le­ne Genčić, a na­kon to­ga tre­ni­rao je u aka­de­mi­ji le­gen­dar­nog Ni­ko­le Pi­lića.

Na pro­fe­si­onal­nu te­nis­ku sce­nu stu­pa 2003. go­di­ne, a svoj pre­mi­jer­ni nas­tup imao je na tur­ni­ru u Uma­gu 2004. go­di­ne. Is­te go­di­ne de­bi­tu­je i na grend sle­mu, gdje je u Aus­tra­li­ji za pro­ti­vni­ka imao le­gen­du svjet­skog te­ni­sa i ta­da čet­vrtog na ATP lis­ti Ma­ra­ta Sa­fi­na (po­ražen sa 3:0 u se­to­vi­ma).

 

 

Svoj prvi tur­nir No­vak Đoko­vić je osvo­jio 23. ju­la 2006. go­di­ne u ni­zo­zem­skom Amer­sfor­tu. Od ta­da kreće im­po­zan­tna lis­ta osvo­je­nih tur­ni­ra.

Prvi pe­har iz mas­ters 1000 se­ri­je stiže 2007. go­di­ne u Ma­ja­mi­ju, gdje je na pu­tu do tro­na po­bi­je­dio ta­da tri naj­bo­lja te­ni­se­ra svi­je­ta, En­di­ja Ro­di­ka, Ra­fa­ela Na­da­la i Rodžera Fe­de­re­ra. Na­kon Flo­ri­de, No­le je osvo­jio još 37 naj­većih mas­ter­sa, ko­jih je, pod­sjećanja ra­di, de­vet u je­dnoj go­di­ni. Je­di­ni je te­ni­ser u is­to­ri­ji ko­ji je sva­ki od mas­ter­sa osva­jao naj­ma­nje dva pu­ta.

Prva grend slem ti­tu­la stiže 2008. go­di­ne na Aus­tra­li­jen ope­nu, a na­kon to­ga, još de­set pu­ta je uspio po­ko­ri­ti Mel­burn, uključujući i ovu go­di­nu. Po­red Aus­tra­li­je, Srbin je tri­jum­fal­no pro­šao i kroz Ro­lan Garos, dva pu­ta, Vim­bl­don (7 pe­ha­ra), kao i US open (3 ti­tu­le). Do­sad je osvo­jio 22 grend slem ti­tu­le, ko­li­ko i Špa­nac Ra­fa­el Na­dal, sa ko­jim di­je­li pri­vi­le­gi­ju je­di­nih te­ni­se­ra ko­ji su osva­ja­li sva­ki grend slem naj­ma­nje dva pu­ta.

 

Đoko­vić je ve­li­ke us­pje­he imao i sa re­pre­zen­ta­ci­jom Srbi­je. Go­di­ne 2010. osvo­jio je Dej­vis kup, dok je 2020. go­di­ne osvo­je­no i pre­mi­jer­no iz­da­nje ATP ku­pa.

No­le u Ba­nja­lu­ku stiže kao svjet­ski broj je­dan i sa željom da pred “svo­ji­ma” osvo­ji tur­nir ko­ji je osva­jao uku­pno dva pu­ta (2009. i 2011. go­di­ne) i to pod na­zi­vom Srbi­ja open, jer se, pod­sjećamo, ovaj tur­nir do sa­da igrao u Beo­gra­du, ko­ji želi da ubu­duće do­bi­je li­cen­cu za ATP tur­nir iz se­ri­je 500.

Pro­šle go­di­ne Đoko­vić je po­ražen u fi­na­lu od Ru­sa An­dre­ja Ru­bljo­va sa 2:1 u se­to­vi­ma, što će mu si­gur­no bi­ti do­da­tni mo­tiv da po­di­gne pe­har i osvo­ji nove ATP bo­do­ve, ko­ji bi mu učvrsti­li prvu po­zi­ci­ju uoči odlas­ka u Pa­riz na Ro­lan Gar­os.

 

izvor:nezavisne/FOTO: Tanjug / AP