Svjetski sportski novinari izabrali Đokovića za sportistu godine

30.12.2023. - Sport

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković i američka gimnastičarka Simon Bajls izabrani su za sportiste godine u izboru AIPS-a (Međunarodne organizacije sportskih novinara).

sport

Glasalo je 205 novinara iz 107 zemalja svijeta, a laskava priznanja dodijeljena su Srbinu i Amerikanki.

Novak je pobijedio sa 616 poena, dok je drugo mjesto zauzeo švedski atletičar Armand Duplantis, rekorder u skoku s motkom, koji je dobio 335 poena, a treći je bio Lionel Mesi sa 277 poena.

Iza su završili Erling Haland, Maks Ferštapen, Karlos Aklaraz, Kos Hubert, El Bakari Sufiane, a zanimljivo je da je na devetom mestu bio Nikola Jokić, koji je dobio 115 glasova. Deseto mjesto kompletirao je Kilijan Mbape.

Kod žena je glasanje bilo znatno neizvjesnije. Bajls je pobijedila sa 353 poena, drugo mjesto je osvojila kenijska atletičarka Fejt Kipjegon sa 329, dok je treće mjesto zauzela španska fudbalerka Aitana Bonmati sa 297 poena.

Novak je prošle sezone osvojio tri od četiri Grend slema, a igrao je i finale četvrtog. Vratio se na prvo mjesto ATP liste, osvojio je i završni ATP masters u Torinu i nesumnjivo je potpuno zasluženo izabran za sportistu godine.

Izvor: Nezavisne / Foto: Tanjug/AP