„David“ protiv „Golijata“ i susret vječith rivala

10.12.2022. - Sport
Danas će biti odigrani preostali mečevi četvrtfinala Svjetskog prvenstva u fudbalu. Od 16 časova sastaju se Portugalija i Maroko, a od 20 časova Francuska i Engleska.

 

Reprezentacije Portugalije i Maroka igraju treću utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru na stadionu El Tumama.

Ovaj duel opisuje se kao duel „rasterećenog Davida” i „Golijata sa teretom na leđima” –  radi se o sudaru najprijatnijeg iznenađenja i jednog od najzvučnijih sastava na turniru.

Marokanci imaju priliku da ostvare istorijski uspjeh plasmanom u polufinale.

„Lavovi sa Atlasa” došli su u Katar sa vrlo klimavom atmosferom i narativom koji ne obećava velike rezultate. Otpustili su tadašnjeg selektora Vahida Halilhodžića, koji ih je vodio kroz kvalifikacije, na njegovo mesto došao je Valid Regragi, bivši reprezentativac i trener najuspješnijeg kluba u zemlji Vidada. Halilhodžić je žrtvovan kako bi se dovelo najpoznatije ime te reprezentacije Hakim Ziješ koji je pokazao liderski kvalitet, ujedno i posvećenost timu.

Sastav sačinjen mahom od momaka pobranih po zapadnoj Evropi pronašao je jedinstvo pod zastavom i grbom svojih predaka i iznenađujuće prošao grupu sa vicešampiom svijeta Hrvatskom i drugim timom na FIFA rang listi Belgijom.

Marokanci su načinili senzaciju izbacivanjem Španije u osmini finala.

Selektor Maroka Valid Regrari vjeruje da njegov tim može da načini još jedno iznenađenje i savlada Portugaliju u četvrtfinalu Mundijala.

– Sto odsto smo spremni. Portugalija je favorit, ali bila je to i Španija. Prihvatamo ulogu autsajdera, međutim, želimo da napravimo novo iznenađenje. Imamo slabosti, to je jasno, samo ima ih i svaki drugi tim. Možda ih Portugalci imaju manje nego drugi, ipak, analizirali smo ih, spremili smo se, imamo plan – ističe Regragui.

Jedna od glavnih tema pred utakmicu je Kristijano Ronaldo.

– Nadam se da neće igrati. On je jedan od najboljih igrača na svijetu i biću srećan ako ne bude na terenu – rekao je Regrari i poručio:

– Ne predstavljamo mi samo arapski svijet, nego cijelu Afriku. Stižu nam pozitivni signali, osjećamo ih, cijeli kontinent je uz nas – kaže selektor Maroka.

Kada je riječ o Portugalcima, ovaj tim ima priliku da nadmaši čuvene sastave sa početka 21. vijeka. Onaj koji sigurno ima najveću motivaciju je i prva zvijezda tima Kristijano Ronaldo, kome je ovo posljednje svjetsko prvenstvo i „mjerenje na vagi“ sa Leom Mesijem.

Portugalci su iz Grupe H izašli kao prvoplasirani sa skorom 2-0-1. Osmina finala protiv Švajcarske pokazala je punu snagu tima, ali i probudila „zle duhove”. Ronaldo nije bio u startnih jedanaest, ali su igrali „kao sat”. Gonsalo Ramos je ostvario het-trik, Pepe je sa 39 godina postao drugi najstariji strijelac u istoriji svjetskih prvenstava.

Marokanci i Portugalci susretali su se dva puta na svjetskim prvenstvima. Afrička selekcija je 1986. pobijedila sa 3:1, a 22 godine kasnije Kristijano Ronaldo je doneo minimalni trijumf Portugaliji.

Igrači koji budu slavili na terenu ispisaće najsvetlije stranice fudbala njihove domovine.

Teško je naći dvije reprezentacije koje se takmiče između sebe više nego francuska i engleska. Nije tajna da se Francuzi i Englezi “ne ljube” previše.

Obje zemlje njeguju dugu fudbalsku tradiciju ali i rivalitet, doduše više rekreativni nego takmičarski bar kad je fudbal u pitanju. “Troglavi lavovi” i „trikolori” do sada su se sastali 31. put a od tih susreta čak 24. bila su prijateljske i revijalne utakmice. Engleska je do sada trijumfovala 17 puta, devet puta su “trikolori” bili bolji dok je meč pet puta završen bez pobjednika.

Ovaj duel je tako za obje zemlje više od igre.

Englezi već dugo pjevaju „It's coming home ” prizivajući povratak najprestižnijeg trofeja na svijetu u London koji su posljednji put osvojili kada se fudbal gledao na crno-bijelim ekranima i radijima u industrijskim postrojenjima širom Evrope.

Nadaju se da je baš ova generacija spremna da im donese titulu šampiona svijeta.

Od kako su došli u Katar Englezi igraju odlično, igraju pozicionu igru iz koje kreiraju odlične akcije i sa krila i kroz sredinu terena. Da su se uklopili u sistem i da više nisu favoriti samo na papiru pokazuje podatak da su u prethodne četiri utakmice postigli 12, a primili samo dva gola.

Francuska je uprkos velikom broju povreda do sada takođe pokazala dosta. U prvom kolu lako je savladana Australija sa 4:1, zatim Danska sa 2:1, te je uslijedio poraz od Maroka 1:0 u meču koji za Francuze nije imao nikakav rezultatski značaj a u kom je Dešan odmarao bitne igrače.

Naposletku „trikolori” su savladali Poljsku sa 3:1 i tako obezbijedili kartu za svoj duel sa komšijama preko Lamanša.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Anadolija/Glas Srpske