Lana Pudar jedina sigurna predstavnica BiH na nadolazećim Olimpijskim igrama

12.02.2024. - Sport

Olimpijske igre u Parizu su sve bliže i sportisti iz čitavog svijeta uveliko pokušavaju osigurati vize za ovo takmičenje.

plivanje

U nekim ekipnim sportovima su već poznati svi učesnici, pa tako Brazilci neće braniti titulu osvojenu u fudbalu prije tri godine u Tokiju.

Od država iz regije Srbija trenutno ima najbrojniju ekspediciju sa 77 članova i to su košarkašice (12), košarkaši (12), odbojkašice (12), vaterpolisti (11), basketaši (4), trenutno kajakaši imaju osam kvota, plivači četiri, rvači i atletičari tri, dvije kvote imaju strijelci, biciklisti i bokseri, te po jedno u taekvondou i veslanju. Još mnogi sportisti individualno mogu doći do kvote, a od ekipnih u igri su odbojkaši.

Hrvatska ima 32 takmičara s vizom od toga su ekipno jedino vaterpolisti (11) do sada sigurni. Po pet članova imaju u jedrenju i veslanju, atletici četiri, taekvondo dvoje, te po jednu u gimnastici, boksu, streljaštvu, kajaku, kanuu. Što se ekipnog tiče tu se još uzdaju u rukometaše i košarkaše.

Crna Gora ima 11 vaterpolista i jednog jedriličara, a Slovenija 19 predstavnika. Šest biciklista, po četiri kajakaša i atletičara, te po jedno u gimnastici, ritmičkoj gimnastici, jedrenju, plivanju i sportskom penjanju.

Oba nacionalna tima se nadaju da bi košarkaši i rukometašice mogli da se nađu u Parizu, a Slovenci imaju i rukometaše u kvalifikacijama. Sjeverna Makedonija još nema sigurnih kvota.

Za Bosnu i Hercegovinu na Igrama u Parizu trenutno je sigurna samo Lana Pudar, ali kao i prethodnih godina taj broj bi se trebao popeti za još par članova u atletici, plivanju, džudu, taekvondou, streljaštvu, te potencijalno u tenisu, prenosi Meridian sport BiH.

Olimpijske igre u Parizu počeće 26. jula i trajaće do 11. avgusta.

Izvor: Srpska info