Težak je 160 miliona eura

20.11.2022. - Sport

Fudbal je već godinama puno više od igre te je svojim marketinškim i poslovnim potencijalom postao jedna od najvrjednijih industrija današnjice.

Tome svjedoči i Svjetsko prvenstvo u Kataru koje započinje danas i koje ima nagradni fond od čak 700 miliona dolara, a što je 22 posto više nego što je bilo prije četiri godine u Rusiji. Pobjednik će otići kući bogatiji za čak 50 miliona dolara.

Dodatni milioni

Reprezentacije su samom kvalifikacijom za SP u Kataru dobile nagradu od po 10 miliona dolara te dodatnih dva miliona dolara bonusa za pripreme. Za plasman u osminu finala dobijaju se dodatna dva miliona dolara, piše Poslovni.hr.

Prolazak u četvrtfinale donosi još dodatnih šest miliona dolara. Plasman u polufinale donosi 25 miliona dolara, treće mjesto 30 miliona.

Ulazak u finale znači ukupno 40 miliona dolara. Novi svjetski prvak će se obrstiti s 50 miliona dolara.

Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo koje se igra na jesen, kada su na vrhuncu gotovo sva nacionalna ligaška prvenstva. Mnogi igrači i klubovi su negodovali zbog toga pa je FFA, vjerovatno i u saradnji s Katarom, odlučila intervenirati, povećati odštetni fond za čak 300 miliona dolara u odnosu na prvenstvo u Rusiji i zadovoljiti sve reprezentacije.

Vrhunski događaj

Konkretno to znači da će svaki klub za svakog igrača koji je u sastavu neke reprezentacije angažiran na SP u Kataru dobiti oko 10.000 dolara na dan.

Da se radi o vrhunskom događaju, pokazuje i vrijednost igračkog kadra koji se našao u Kataru. Najvrjedniju reprezentaciju u Kataru ima Engleska, s vrijednošću od 1,26 milijardi eura. Slijede ih Brazil s 1,13 te Francuska s 1,07 milijardi.

Slijede Portugal, Španija, Njemačka, Argentina, Nizozemska te Belgija i Urugvaj. Hrvatska je s 378 miliona eura vrijednosti na 11. mjestu, tik ispred Srbije koja vrijedi prema Transfermarketu 357 miliona eura.

Najvrjedniji igrač na turniru je francuski Kylian Mbappe težak 160 miliona eura.

 

izvor:Avaz/FOTO:CFP/Avaz