Elvedina Muzaferija osigurala mjesto u finalu Svetskog kupa

01.03.2024. - Sport

Muzaferija izborila plasman u finale Svjetskog kupa

Otkazivanjem posljednje trke slaloma, Elvedina Muzaferija ovjerila je svoju kartu za završnicu Svjetskog kupa.

Posljednja trka spusta prije završnice Svjetskog kupa za žene otkazana je danas, nakon što je loše vrijeme onemogućilo održavanje zvaničnog treninga, što jeste preduslov za održavanje takmičenja u ovoj disciplini.

Ovim otkazivanjem, najbolja BiH skijašica Elvedina Muzaferija, koja je u predhodnim utrkama skupila 69 bodova u spustu te se pozicionirala na 23. mjesto u ukupnom poretku discipline, ovjerila je svoju kartu za završnicu Svjetskog kupa koja će biti održana u austrijskom Zalbahu od 22. do 24. marta.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je danas odluku da se u Kvitfejlu u subotu i nedjelju, održi dupli supervelesalom, što je dodatna šansa za našu najbolju takmičarku, koja u ovoj disciplini trenutno kotira na 29. poziciji, s 33 osvojena boda.

“Prije svega želim čestitati Dan nezavnisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima. Nadam se da uživate u ovom danu i da slavite. Naravno da mi nije drago što je trka otkazana, ali u neku ruku i jeste zato što je FIS odlučio da će sutrašnju utrku spusta, zamijeniti utrkom Super-G-ja koja je otkazana proteklog vikenda u Italiji, i to znači da ću imati puno veće šanse da se kvalifikujem u finale Svjetskog kupa i u disciplini Super–G. Nadam se da ćemo se i mi malo bolje posložiti i da ću uspjeti ostvariti i taj cilj. I ako ne, jako sam sretna ovom sezonom. Daću sve od sebe da budem spremna u Saalbachu. Još jednom, uživajte u današnjem danu i budite ponosni na sve Bosance i Hercegovce”, poručila je Viskočanka i članica Ski kluba ZE-2010 u javljanju iz Norveške.

U dosadašnjim trkama Muzaferija je prikupila ukupno 102 boda u Svjetskom kupu, a obje trke superveleslalom u subotu i nedjelju, 2. i 3. marta, počinju u 11 časova.

Izvor: Mondo