Italijanski fudbal ostao bez najboljeg strijelca “Azura” svih vremena

22.01.2024. - Sport

Luiđi “Điđi” Riva, vodeći strijelac reprezentacije Italije svih vremena, preminuo je u 80. godini, javili su danas italijanski mediji.

sport

Rivi je pozlilo u njegovom domu na Sardiniji tokom vikenda i liječen je zbog sumnje na probleme sa srcem na kardiološkom odjeljenju bolnice San Mikele u Kaljariju.

Počasni predsjednik Kaljarija od 2019. godine, prošle godine je 7. novembra napunio 79 godina i poslije oproštaja od fudbala nastavio je da živi u prestonici Sardinije, u stanu u centru.

Bio je dio tima Italije koji je osvojio Evropsko prvenstvo 1968. godine, a takođe je igrao i na Svjetskom prvenstvu 1970. kada je Italija poražena u finalu od sjajnog tima Brazila sa Peleom.

Bio je vicešampion u izboru za trofej Zlatne lopte 1969. godine, kada je za najboljeg evropskog igrača proglašen Đani Rivera. Riva je odigrao skoro cijelu svoju klupsku karijeru u Kaljariju i bio je najbolji strijelac Serije A kada je tim sa Sardinije osvojio titulu prvaka Italije jedini put u svojoj istoriji 1970.

Bio je počasni predsjednik kluba u trenutku svoje smrti. Zbog povrede bio je primoran da napusti igračku karijeru 1976. godine, pošto je za Kaljari postigao 164 prvenstvena gola na 315 mečeva. Tri puta je bio najbolji strijelac Serije A.

Riva je kasnije dugi niz godina bio dio štaba reprezentacije, uključujući 2006. kada je Italija osvojila Svjetsko prvenstvo.

Izvor: Nezavisne Foto: X/destefanoaless