Rađa se regionalna liga – igraće Zvezda i Dinamo?

30.01.2024. - Sport

Ideja predsjednika Ferencvaroša je da najbolji mađarski klubovi igraju prtoiv najboljih timova iz regiona – pa i sa Balkana.

Responsive image

Predsjednik Ferencvaroša, mađarski političar Gabor Kubatov izneo je ideju koja pokazuje da je zainteresovan za saradnju sa klubovima iz najbližeg okruženja. Za početak nije riječ o klasičnoj ligi, već o turnirima koji bi se organizovali kako bi podizali kvalitet, ali i finansijsku moć klubova iz regiona.

“Mi smo na malom tržištu od deset miliona ljudi. Vodeće svjetske ekipe imaju budžete od milijardu evra. Naš budžet je 50 miliona evra i to nas ograničava. Teško nam je da dovodimo sponzore jer smo na malenom tržištu, a utakmice se na televiziji gledaju samo u našoj zemlji. Mislim da svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunija imaju isti problem. Česi i Slovaci takođe”, rekao je Kubatov u intervjuu za mađarski Infostart pa nastavio: “Treba nam veće tržište. Rješenje je da u našoj regiji organizujemo kratke turnire, a najbolje ekipe bi izborile nastup u doigravanju. Razmislite, ako bismo igrali s Crvenom zvezdom, Dinamom, Ludogorecom, Steauom, Slovanom… To bi bile utakmice s drugačijom atmosferom.”

Prvi čovjek Ferencvaroša, na čijoj klupi sjedi Dejan Stanković, istakao je da on već ima podršku Fudbalskog saveza Mađarske za realizaciju ove ideje. Kako je istakao, takmičenje koje bi organizovao ne bi uticalo na prvenstva u ostalim zemljama čiji bi klubovi bili pozvani da u njemu učestvuju.

“Takmičenje bi trajalo samo mjesec dana i ne bi uništavalo mađarsko prvenstvo, jer je i ono jako bitno. Tada bismo mogli poboljšati kvalitet fudbala. Bili bismo konkurentniji na tržištu, svi skauti bi dolazili ovdje i gledali utakmice visokog kvaliteta”, izjavio je pa zaključio: “Preuzećemo inicijativu i u nadolazećim mjesecima pokušati da sjednemo s vodećim timovima iz regije kako bismo dogovorili koliko daleko možemo ići s ovom idejom. UEFA je takođe skinula prašinu s planova starih više od deset godina koji pokazuju da se o ovome već razmišljalo. To ujedno pokazuje i da ova liga ima pravo postojati. Ne odnosi se to samo na našu regiju, nego i na zemlje Beneluksa, zatim Škotsku i Irsku. Postoje lige u kojima ima kvaliteta, a za njih bi bilo dobro da izađu na neko veće tržište.”

Konkretne planove o organizovanju ovakvog takmičenja vidjećemo tek nakon što se Mađari sastanu i popričaju sa ostalim zainteresovanim stranama. Nije jasno da li je njihova ideja da Mađarska bude domaćin klubovima iz drugih zemalja koji bi igrali turnire u njihovoj zemlji ili bi se turniri selili kroz zemlje u okruženju – od Praga i Bratisalve, preko Budimpešte, Zagreba i Beograda, pa do Bukurešta i Sofije.

Izvor: Mondo