Novi izazovi i staze na sedmom izdanju popularne trke Vučko Trail, prijave traju do 19. maja

20.04.2023. - Sport

Najbrojnija i najpopularnija trail trka u Bosni i Hercegovini Vučko Trail, sa učesnicima iz preko 25 zemalja svijeta, održat će se i ovog ljeta na planinama Bjelašnici i Visočici.

U periodu od 16. do 18. juna ove godine, sedmo izdanje Vučko Trail trke premješta se na izletište Javorov Do, na Bjelašnici, koje će biti start i cilj trke za preko 1.000 prijavljenih trkača.

Svi posjetioci, navijači takmičara i ljubitelji prirode zasigurno će uživati na ovoj atraktivnoj lokaciji i interesatnom programu koji će biti upriličen u toku trajanja trke.

Svi koji nisu do sada, a planiraju se prijaviti, mogu to izvršiti do petka 19. maja do 23:59 sati putem stranice www.vuckotrail.ba. Budući da je broj takmičara ograničen, a da se, posebno za kraće staze već tradicionalno pred trku traži “broj više”, organizator napominje da je ostalo još mjesec dana do zatvaranja prijava.

Ove godine, za one najspremnije i najhrabrije, po prvi put Vučko Trail uvodi Crnu stazu koja će pružiti nezaboravno putovanje kroz Bjelašnicu i Visočicu, Bosnu sa jedne i Hercegovinu sa druge strane. Osim impresivne dužine od 105 kilomentara, pred takmičarima je i izazov osvajanja visinske razlike od 5.350 metara, što ovu stazu čini najtežom u Bosni i Hercegovini, ali i jednom od najtežih u regionu.

Pored nove, Crne staze, tu su već poznate i podjednako atraktivne trke od 13, 35 i 61 kilometar.

Oni koji tek ulaze u svijet trail trčanja imaju priliku okušati spremnost na popularnoj Zelenoj stazi dugoj 13 kilometara koja već godinama privlači trkače svih godišta i uzrasta.

Plava staza od 35 kilometara nosi pravu dozu uživanja u planinskom trčanju kroz inspirativne krajolike.

Crvena staza dužine 61 kilometar je izuzetno zahtjevna, ali pruža nevjerovatno iskustvo trčanja od zelenih poljana Bjelašnice, preko eksponiranih planinskih grebena Visočice, pa nazad kroz stoljetna Bjelašnička sela.

“Sretni smo jer vidimo da su mnogi jedva čekali da se prijave na našu trku. To nam je važna potvrda da je Vučko Trail regionalno prepoznat kao kvalitetna trka na koju se trkači rado vraćaju”, poručuju iz Vučko Traila.

 

izvor:Klix/FOTO:Youtube/Printscreeen