Otvoreno 31. Kadetsko i omladinsko prvenstvo Republike Srpske u šahu

19.04.2024. - Sport

U hotelu “Sveti Stefan” u Dvorovima u popodnevnim časovima otvoreno je 31. Kadetsko i omladinsko prvenstvo Republike Srpske u Šahu. Aleksandar Kovač, predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske, otvarajući ovo prvenstvo, naglasio je da na ovom, jednom od najmasovnijih šahovskih takmičenja, učestvuje oko 275 takmičara iz 23 šahovska kluba širom Republike Srpske.

“Vi ste šahovska budućnost Republike Srpske. U protekle tri godine postignuto je puno u organizacionom i takmičarskom smislu. Ovo je šahovska izborna godina i, nadam se, da ćemo pronaći najbolja kadrovska rješenja i da ćemo svi zajedno na najbolji način iskoristiti ovu šahovsku ekspanziju, znanje i energiju. Neka pobijede najbolji”, istakao je Aleksandar Kovač.

Organizator ovog prvenstva je Šahovski savez Republike Srpske, dok je tehnički organizator Šahovski klub “Svetozar Gligorić” iz Bijeljine.

Takmičenje po masovnosti nadmašilo mnoge druge veće gradove

Vlado Stojanović, međunarodni šahovski sudija, glavni sudija na ovom takmičenju, iz Šahovskog kluba “Svetozar Gligorić” Bijeljina, kaže da je ovo takmičenje, po masovnosti, nadmašilo i mnogo veće gradove i regione.

 “Ovdje se takmiče djevojčice i dječaci uzrasta od osam, deset, dvanaest, četrnaest, te mladi od šesnaest, osamnaest i dvadeset godina. Ova djeca traže put u Evropu i svijet. Prvo troje, iz svih grupa dječaka i djevojčica, idu na prvenstvo BiH koje će se održati od 23. do 26. maja u Sarajevu, u hotelu “Saraj”. Prva dvojica takmičara na tom šampionatu, idu na prvenstvo Evrope i svijeta. Djeca iz Bijeljine su i u proteklim godinama išla na ta takmičenje. Iz Šahovskog kluba “Svetozar Gligorić” u prošloj godini imali smo takmičare na prvenstvu Evrope i svijeta. Naš grad ima na ovom takmičenju više od stotinu takmičara iz pet šahovskih klubova. Mi smo u Republici Srpskoj i BiH ubjedljivo prvi ispred drugih velikih gradova, kao što su Sarajevo, Banjaluka, Tuzla, Zenica. Najviše medalja godinama su osvajali do sada takmičari iz Bijeljine, kako na Prvenstvu Republike Srpske, tako i na prvenstvu BiH. Očekujemo dobre rezultate i u ovoj godini”, izjavio je Vlado Stojanović.

Bijeljina.com