Kako su Francuzi napravili sedam izmjena

19.12.2022. - Sport

Osim velike pobjede Argentine s kojom je došla do treće titule šampiona svijeta, finalni meč Mundijala u Kataru obilježio je još jedan detalj.

Misterija u finalu: Kako su Francuzi napravili sedam izmjena

 

Naime, Francuska je u sinoćnjem meču napravila sedam izmjena, računajući u produžetke, što je privuklo veliku pažnju javnosti koja se pitala kako je to moguće.

Naime, selektor Didije Dešan je u posljednjim sekundama utakmice napravio sedmu izmjenu, što je najviše u jednoj službenoj utakmici ikada. Poznato je da reprezentacije imaju pravo na pet izmjena u regularnom dijelu, te jednu u produžecima, što je ukupno šest.

Iako se mislilo da se Dešan preračunao i pogriješio, on je očito znao da postoji novi protokol za koji mnogi nisu čuli u kojem se kaže da ekipa može da napravi dodatnu izmjenu ukoliko igrač prijavi povredu glave. U tom slučaju selektor može napraviti još jednu izmjenu.

Upravo je tu mogućnost iskoristio Adrien Rabio, koji je finale napustio u 96.minuti zbog povrede glave. To je bila šesta izmjena, a kasnije je iskorištena i sedma kada je Dešan u 121. minuti umjesot Kundea uveo Disasija.

 

izvor:nezavisne/FOTO:Tanjug/AP