Sljedeći cilj mladog karatiste je Evropsko prvenstvo

16.12.2023. - Sport

Karatista banjalučkog Sinđelića Milan Dabić još sumira utiske sa minulog Balkanskog prvenstva, održanog u Ljubljani, gdje je u pojedinačnoj konkurenciji dogurao do četvrtfinala.

sport

On na podvig iz glavnog grada Slovenije, gdje su nastupali najbolji karatisti regiona, gleda kao na prekretnicu u karijeri. Takođe Dabić je na pomenutom šampionatu u ekipnoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju. Ipak, njegova najveća želja je da izbori plasman na EP.

“Prije dvije godine poražen sam u prvom kolu na Balkanskom prvenstvu, a sada sam pobijedio u tri meča, dok sam u četvrtfinalu izgubio zbog kazni od prvaka svijeta. Primjećujem napredak i mislim da je to najvažnije. Plasman na šampionat Starog kontinenta je moj cilj”, naglasio je Dabić.

Milan je i višestruki državni prvak. Uprkos odličnim rezultatima bilo je i trenutaka kada je želio da digne ruke od svega.

“Javljala mi se ideja i da odustanem, ali me ljubav prema karateu svaki put vratila na tatami. Iako sam zadovoljan svojim rezultatima, znam da mogu više”, rekao je Dabić.

Treninzi su njegova strast i nešto što ga pokreće. Nije mu problem ni da ih uskladi sa školskim obavezama. Svakodnevno radi, ponekad i po dva puta i naglašava da mu ništa nije teško.

“Kombinujem treninge u teretani i karate, a u isto vrijeme idem u školu. Mišljenja sam da ko hoće taj i može, samo je bitno ostati istrajan”, izjavio je Dabić.

Karate je trenutno jedan od najslabije plaćenih sportova, a prema njegovim riječima oprema i takmičenja koštaju mnogo, stoga bi svaka finansijska podrška dobro došla.

“Trenutno ovo radim iz ljubavi, ali doći će momenat kad to neće biti dovoljno, pogotovo kada uđem u seniore. Podrška je neophodna, jer smatram da u ovom sportu ima puno talentovanih ljudi kojima treba vjetar u leđa”, zaključio je Dabić.

Uzor

Milanov uzor je trener Dejan Kotaraš, sa kojim bi volio da osvoji balkansku medalju i obezbijedi plasman na prvenstvo Evrope.

“Sljedeće godine prelazim u mlađe seniore, a tu je konkurencija dosta jača nego u juniorima. Želja mi je da samom sebi dokažem da odličje sa balkanskog šampionata i plasman na Evropsko prvenstvo nisu nemoguća misija. Na taj način obradovao bih i svog trenera Dejana, bez kojeg ne bih bio ovdje gdje sam sad”, rekao je Dabić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milka Đumić / Foto: Glas Srpske