Udarac Novaku napravio velike probleme, ljekar sve objasnio

13.05.2024. - Sport

Jedan ljekar je detaljno analizirao sve ono što se desilo Novaku Đokoviću u Rimu.

Mnogo se prašine diglo oko nastupa Novaka Đokovića na turniru u Rimu, pogotovo nakon što je poslije pobjede u drugom kolu pogođen flašicom pravo u glavu. Jednom od navijača je flašica ispala iz ranca i slučajno je pogodio Novaka, ali sada se jedan neuropsihijatar javio i analizirao cijelu situaciju. 

Doktor Šon Malen je istakao da je ovaj udarac mogao itekako da utiče na sposobnost srpskog tenisera da dobije meč, da donosi odluke u ključnim momentima i da uopšte nije naivno to što se desilo dok je potpisivao autograme navijačima na izlasku sa terena. 

“Nedavno sam analizirao incident vezan za Novaka Đokovića koji je slučajno pogođen u glavu objektom koji je po svemu sudeći boca za vodu dijelom od nerđajućeg čelika. Iskoristio sam AI da izračunam silu kojom je Novak udaren u glavu. Ako je boca pala sa 180 centimetara visine udarila ga je sa 79,2 njutna sile, nešto kao da je pas srednje veličine skočio na njega”, objasnio je Malen.

On je detaljno analizirao moguće posljedice udarca u glavu i naglasio da je neophodno da ljekari naprave procjene udarca nakon svega što se desilo. Istakao je da u situaciji u kojoj se nalazi Novak ovakav udarac može itekako da utiče na sposobost da šalje precizne udarce i da donosi prave odluke na terenu. 

“Još je bitnija neuropsihološka perspektiva takvog udarca na prednje paretalni deo, što može da bude prilično zabrinjavajuće. Ovaj dio mozga je ključan za funkcije povezane sa koordinacijom pokreta. Prvobitni simptomi su od glavobolje i vroglavice do suptilnijih kognitivnih problema kao što su gubitak koncentracije i mogućnosti da se zapamti strategija i taktika. Za sportistu poput Đokovića čija se igra zasniva na preciznosti, izdržljivosti i strateškom mišljenju i ovako mali problemi mogu da utiču na igru. Posljedice koje su bile vidljive odmah, 24 do 48 sati poslije incidenta su ključna indikacija neuroloških problema. Ovi simptomi mogu potencijalno da pokvare nastup tokom turnira i da utiču na vreme potrebno za reakciju i donošenje odluka pod pritiskom. Jako je bitno da medicinski profesionalci daju procjenu da nema ozbiljne povrede i da vode računa da se igrač vrati sigurno na teren”, naveo je dr Šon Malen.

Izvor: Mondo / Foto: X/Martinho/Screenshot