Djevojčice pobijedile na regionalnom takmičenju u futsalu

09.04.2024. - Sport

Nenad Milošević, profesor fizičke kulture u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Bijeljina, nedavno je proglašen za najboljeg pedagoga fizičke kulture, na ovogodišnjem Izboru za najboljeg sportistu Bijeljine za 2023. godinu. Ovaj vrijedni mladi pedagog kaže da za to priznanje može zahvaliti učenicima Osnovne škole “Sveti Sava”, s kojima je prošle godine osvojio prvo mjesto na Republičkom takmičenju u futsalu. Predan rad u nastavi, upornost i zalaganje, ovaj skromni mladi čovjek potvrdio je i na ovogodišnjem regionalnom takmičenju u futsalu, održanom petog aprila u Zvorniku. Naime, učenice Osnovne škole “Sveti Sava” Bijeljina osvojile su prvo mjesto na regionalnom takmičenju u futsalu, potvrdivši još jednom da prošlogodišnji uspjeh nije bio slučajan.

“Na takmičenju u Zvorniku učestvovalo je šest ženskih i devet muških ekipa. Igrom slučaja nismo napravili bolji rezultat sa muškom ekipom, ali je ženska ekipa osvojila prvo mjesto. Od muških ekipa na takmičenju je učestvovala OŠ “Jovan Dučić” i “Knez Ivo od Semberije”, ali su učenici iz Ugljevika osvojili prvo mjesto. Naše učenice već četiri do pet godina unazad postižu izuzetne rezultate na takmičenjima i bukvalno su izvan konkurencije, kada je u pitanju futsal. Ovo je sada kruna njihovog dugogodišnjeg treniranja i rada, ali i postignutih rezultata na takmičenjima. Imamo učenicu devetog razreda Mariju Maksimović koja od malih nogu trenira u “Radniku” i ona je nosilac igre. Još prije tri do četiri godine uspješno je nastupala i takmičila se, odlikuje je odličan šut i dribling. U ekipi nastupaju i dvije sestre Novaković, Teodora i Lana, učenice osmog razreda, koje će predvoditi ekipu i naredne godine. Uključili smo u ekip

u i učenicu trećeg razreda Bojanu Perić, koja je počela trenirati u “Radniku”. Ima odličan šut, golove daje lijevom nogom”.

Danas djeca imaju puno bolje uslove za bavljenje sportom

Profesor Nenad Milošević kaže da se djevojčice, ravnopravno sa dječacima, takmiče i u nekada isključivo “muškim” sportovima. U prošloj godini učenice Osnovne škole “Sveti Sava” Bijeljina osvojile su školsko, pobijedile na regionalnom takmičenju u futsalu u Milićima, a nakon toga pobijedile su i na republičkom takmičenju u Milićima. U tom ciklusu takmičenja primile su svega dva do tri gola, a dale su četrdeset do pedeset golova.

“Na takmičenjima pokušavam da u igru uvedem što više učenica, tako da se svima njima pruži šansa da zaigraju, da se takmiče, da se dodatno motivišu i nastave baviti sportom u nekom od klubova kada završe osnovnu školu. Pripremamo se za Republičko takmičenje u Banjaluci. Naša ekipa ima velike šanse da i ove godine ponovi prošlogodišnji uspjeh”.

Uloga nastavnika i pedagoga fizičke kulture je da djecu na vrijeme usmjeri na sport, da prepozna one talentovane i da im preporuči kojim sportom će da se bave.

Puno je komercijalizacije u sportu

“Danas djeca imaju puno bolje uslove za bavljenje sportom. Ipak, moderne tehnologije i moderni telefoni kao da su ih odveli u pogrešnom pravcu. Ima stara izreka koja kaže da”ne postaje šampion onaj kome je frižider pun, već onaj kome je frižider prazan”. Nekada su u borilačkim arenama bogati posmatrali siromašne kako se bore, a danas imamo obrnutu situaciju. Bogati igraju, siromašni gledaju. Nažalost, danas imamo pravu poplavu škola sporta, fudbala, košarke, karatea, a pitanje je kakav se kvalitet postiže u tim školama. Puno je toga komercijalizovano. Naša djeca znaju da je u Bijeljini cilj doći do “Radnika”, bilo koji sport da je u pitanju, kao što je to slučaj u Beogradu sa “Crvenom zvezdom” i “Partizanom”. Istina, imamo mi i u Bijeljini talentovane djece koja danas treniraju u “Zvezdi” i “Partizanu”. Za roditelje je to veliki izdatak u finansijskom smislu”.

Već desetak godina, Nenad Milošević tokom ljetnjeg raspusta boravi, prvo u Kumboru, a od 2016. godine u Bečićima, u okviru projekta resocijalizacije djece.

“Projekat Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske traje dvadesetak godina i do sada je dvadesetak hiljada djece boravilo na moru. To je za mene bilo divno i nezaboravno iskustvo. Na more idu djeca iz raznih kategorija, djeca bez roditelja, djeca iz višečlanih porodica, djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz socijalno ugroženih porodica. Puno je djece koja nikada nisu vidjela more prije toga. Kada stignemo do Bileće, oni od jezera pomisle da je more. Ponosan sam zbog učešća u tom humanom projektu. Za desetak dana djeca iz ruralnih područja nauče da plivaju i za nas je to ogroman uspjeh”, kaže Nenad Milošević, profesor fizičke kulture u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

Bijeljina.com