Na pomolu istorijsko EP – u organizaciji Albanije i Srbije?

09.05.2024. - Sport

Fudbalski savez Albanije objavio je da se kandidovao za domaćinstvo završnog turnira Evropskog prvenstva za mlade fudbalere (U21) 2027. godine.

Iz FS Albanije takođe su objavili da će se obratiti Fudbalskom savezu Srbije sa željom da dvije federacije zajednički organizuju turnir jer Albanija nema dovoljno stadiona koji zadovoljavaju najviše evropske standarde.

Albanija posljednjih godina bilježi veliki organizacioni i rezultatski uspon u fudbalu, posebno je to slučaj od kada Savezom rukovodi Armand Duka, ujedno i jedan od potpredsjednika UEFA.

Seniori su se još jednom plasirali na Evropsko prvenstvo, Tirana je bila domaćin prethodnog finala Lige Konferencije, u ovoj zemlji će 2025. biti odigran i završni turnir Evropskog prvenstva za uzrast do 15 godina, a Albanci žele još jedan veliki turnir.

Albanija je inače jedan od glavnih kandidata za domaćina finalnih utakmica Evropskog prvenstva za U-21 reprezentacija 2027. godine.

FS Albanije je saopštio da je već uputio zahtjev UEFA da ta zemlja bude jedan od zemalja domaćina finala ovog takmičenja.

Za tako nešto biće im potrebna pomoć iz komšiluka – konktretno od Srbije.

FS Albanije vidi našu zemlju kao idealnog partnera da se realizuje ovaj veliki plan i potencijalno istorijski za obje zemlje.

“Budući da nisu ispunjeni uslovi u pogledu broja stadiona potrebnih da naša zemlja bude domaćin svih finalnih utakmica U-21 Evropskog prvenstva, Savez (AFL) će težiti saradnji sa FS Srbije na zajedničkom domaćinstvu finalne faze EVRO 2027. za uzrast do 21 godine”, navodi se u saopštenju FS Albanije.

“Ovo je bez sumnje veoma ambiciozan projekat, koji bi Albaniju stavio u centar fudbalske pažnje cijelog kontinenta”, kaže se na kraju objave.

Ostaje da se vidi kakva će biti reakcija Fudbalskog saveza Srbije i same države koja sa svoje strane može ponuditi infrastrukturu potrebnu za ovaj nivo takmičenja.

Izvor: B92