Olimpijske ambicije i finansijska realnost skijaške sezone (Video)

20.02.2024. - Sport

Najbolja BiH skijašica Elvedina Muzaferija (24) zablistala je tokom nastupa prošlog vikenda u Švajcarskoj, a za Blik je pričala o tome koliko zaradi i koliko joj je potrebno tokom sezone.Prvo je 4. mjestom u spustu napravila veliko čudo, a sjajnu formu potvrdila je 16. mjestom u superveleslalomu i to sa startnim brojem 46.

skijanje

“Treba mi oko 130.000 evra po sezoni. Nije lako naći sponzore”, kazala je Muzaferija koje je otkrila da godišnje od nastupa zaradi oko 16.000 evra.

Poseban problem pravi joj činjenica da ne može trenirati tokom cijele godine, te mora praviti kompromise.

“Moram praviti kompromise, posebno ljeti i jeseni, jer je treniranje tada teško moguće. Zato obično na pripreme idem pred kraj zime”, kazala je Muzaferija.

Ona je odrasla u Visokom, udaljenom oko 40 minuta vožnje od Sarajeva i najbližeg skijališta.

“Kada sam imala pet godina, roditelji su me dali u školu skijanja. A pošto su i oni bili početnici, odmah su naučili skijati”, kazala je kroz smijeh.

Uprkos svim poteškoćama Elvedina Muzaferija gleda naprijed i očekuje nove uspjehe.

“Voljela bih jednog dana osvojiti Svjetsko prvenstvo. I osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Nemoguće? Čula sam ovu riječ od mnogih ljudi u prošlosti. Nikad ih nisam slušala. I neću to raditi ni ubuduće”, hrabro je kazala.

Inače, Muzaferija je sjajnim nastupima ove sezone već zaradila oko 15.000 evra u Svjetskom kupu, a samo od nedavnog osvajanja četvrtog mjesta u spustu inkasirala je oko 9.000 evra.

Trenutno je Muzaferija na 58. mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 102 boda. U poretku spusta je na visokom 23. mjestu sa 69 bodova, dok u Super G-u zauzima 29. mjesto sa 33 boda.

Izvor: Klix