33 godine od drugog evro-trofeja za RK Borac!

19.05.2024. - Sport

Tačno 33 godine su se navršile od ogromnog uspjeha.

Na klupi Banjalučana kao trener sjedio je Velimir Petković, tada perspektivni strateg, koji je godinama kasnije rukometni hljeb zarađivao u Njemačkoj.

Predvodnik na terenu bio je golman Zlatan Arnautović, koji je pred start sezone najavio da će završiti karijeru, u 35. godini, ukoliko osvoji evropski trofej sa crveno-plavima.

A upravo se to i dogodilo!

Generaciju koju je Arnautović predvodio kao kapiten činili su Mehmedalija Mulabdić, Mustafa Torlo, Draško Prtina, Senjanin Maglajlija, Aleksandar Knežević, Davor Perić, Jani Čop, Samir Nezirević, Andrej Golić, Dragan Marković i Goran Stupar.

U dvomeču osmine finala, krajem oktobra i početkom novembra, Borac je odmjerio snage sa belgijskim Herstalom.

Prvi meč, na gostujućem terenu, završen je remijem (20:20), dok su u revanšu u Boriku crveno-plavi trijumfovali rezultatom 26:18, zakazavši dvomeč sa Emporom, u februaru 1991. godine.

Prvi meč u Roštoku završen je rezultatom 18:22, a Borac je trijumfovao i u revanšu pred svojom publikom, rezultatom 19:14.

U aprilskom polufinalu, Petkovićev mladi tim je ukrstio koplja sa tada rukometim velikanom, ekipom TUSEM iz Esena, koja je u prvom meču ubjedljivo savladala Borčeve igrače.

Poslije minus sedam (24:17) u tom okršaju, Banjalučani su bili nadomak ispadanja, ali je sve popravljeno u revanšu u Banjaluci! Minus je nadoknađen (19:12), pa se Borac zbog većeg broja pogodaka u gostima plasirao u finale, gdje ga je čekao slavni moskovski CSKA.

Ekipu iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza predvodio je kasnije najbolji rukometaš svijeta Talant Dujšebaev, ali nisu Petkovićevi izabranici ustuknuli, ni pred njim, ali ni pred ostatkom tima.

U Banjaluci su trijumfovalo rezultatom 20:15 5. maja 1991. godine, dok su u revanšu, na današnji dan prije 33 godina, doživjeli minimalan ali bezbolan poraz (24:23).

Bio je to drugi evropski trofej u klupskoj istoriji. Prvi je osvojen 15 godina ranije, kada je tadašnja generacija Borca u finalu Kupa evropskih šampiona, u dvorani Borik, savladala dansku Fredericiju (17:15)

Izvor: Mondo / Foto: Mondo