Teška artiljerija “vječitih”

21.07.2022. - Sport
Najbolji srpski košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan nastavili su trku za potpise novih igrača nakon onih majskih i junskih okršaja na parketu i sramotnih scena koje nikada ne bi smjele da se ponove.

Prvi put će oba kluba učestvovati u ovom formatu Evrolige i očigledno su uprave odlučne da stvore što je moguće bolje rostere. Gledajući do sada urađeno moće se reći da je top osam faza bliža nego ikada, a među navijačima tinja nada da je dohvatljiv i fajnal-for. Ipak, u sportu ništa nije moguće predvidjeti, ali je i te kako potrebno napraviti dobru podlogu za visoke ambicije. U Zvezdi se očekivalo dosta mirnije ljeto. Prije svega se tu misli na ostanak Dejana Radonjića koji je pomalo iznenađujuće nakon triple krune digao sidro i otišao u Panatinaikos. Ne znaju se baš sve okolnosti zašto je to tako, ali se moglo pročitati da su presudile ambicije i politika dovođenja igrača. Gledajući imena koja su došla teško da se može reći da je Zvezda minulih godina imala više ciljeve nego što će to biti ove. Slično kao svojevremeno Dušanu Alimpijeviću prvi čovjek kluba Nebojša Čović dao je povjerenje mladom stručnjaku Vladimiru Jovanoviću, koji poznaje sistem rada, ali nikada nije bio u ovakvoj situaciji. Do sada je dokazao da posjeduje talenat i kvalitet, sada mu preostaje ona najteža stepenica – da pokaže da je trener za Evroligu.

Kao i svako ljeto desilo se i još će biti dosta promjena u igračkom kadru. Otišle su važne karike Nikola Kalinić, Dejan Davidovac i Ostin Holins, ali su stigli i te kako renomirani igrači. Poslije deset godina na Mali Kalemegdan vratio se Nemanja Nedović, od koga se očekuje da bude lider tima umjesto Kalinića. Reket bi trebalo da zaključa Hasan Martin uz pomoć dvojice bisera srpske košarke Filipa Petruševa i Dalibora Ilića. Prvi se nije najbolje snašao u Efesu nakon blistavih partija u Megi, dok je momak iz Višegrada u Igokei izrastao u vrlo ozbiljnog košarkaša koji dodatno može da napreduje u jačoj sredini. Iz Burse je stigao Džon Holand, energično otkrovenje sezone u Evrokupu, a sve je završeno sa nekadašnjim NBA asom Šabazom Nejpirom, u čijim rukama će biti ključevi novog Zvezdinog tima. Kroz medije se pominje i Miloš Teodosić te Kris Singlton i Zoran Nikolić pa je jasno da će biti još potpisa. Kako su ostali kapiten Branko Lazić, Ognjen Dobrić i Nikola Ivanović, “crveno-bijeli” će opet imati dobru domaću osnovu koja se minulih godina pokazala kao tajno oružje u najtežim trenucima.

I Partizan je vrlo ozbiljno pristupio građenju tima u povratničkoj evroligaškoj sezoni. Već sada je jasno da će Željko Obradović imati jači tim nego prošle godine. Počelo je tihim povratkom Danila Anđušića, a nastavljeno potpisom Dantea Eksuma, bivšeg NBA igrača koji je minule sezone nosio dres Barselone. Šta tek reći za Džejmsa Nanelija i Janisa Papapetrua? Prvi je već vrlo uspješno sarađivao sa Oradovićem u Fenerbahčeu, pošto su zajedno osvojili Evroligu, a drugi je godinama bio važan član Olimpijakosa pa Panatinaikosa, sa kojima je osvajao titule i igrao na fajnal-foru Evrolige. Predsjednik Ostoja Mijailovič najavio je “bombu” na poziciji pet pa ostaje da se vidi da li se radi o Nikoli Milutinovu ili nekom drugom rješenju. Tim su napustili kapiten Rade Zagorac, Rodions Kuruc i Dalas Mur, a postoji šansa da ode neko od trija Kevin Panter, Jam Madar i Balša Koprivica, ukoliko dobiju ponudu iz NBA lige. Sezona u ABA ligi počinje krajem septembra, a prvi derbi je zakazan za 27. novembar, dok trka u Evroligi počinje 7. oktobra. Prvi evropski okršaj zakazan je za 8. decembar.

Ništa od Gudurića

Ime Marka Gudurića povezivalo se sa Crvenom zvezdom prethodnih sedmica, ali od njegovog povratka neće biti ništa.

– Marko je pod ugovorom sa Fenerbahčeom, gde je planirano da bude lider ekipe. Nijedne sekunde niko nije pomislio o napuštanju kluba, niti je bilo govora o tome! Niti će biti – razjasnio je menadžer Miško Ražnatović.

Gudurić je u Fenerbahče došao 2020. godine, kada se vratio iz Memfis Grizlisa, a minule sezone je u Evroligi bilježio 10,2 poena, 2,2 skoka, 2,8 asistencija i 0,8 ukradenih lopti po meču.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske