Novak je 2023. godine zaradio kao prosječan NBA igrač

06.02.2024. - Sport

Najbolji teniser svih vremena, i to u godini u kojoj je igrao sva četiri grend slem finala i izgubio jedno, zaradio je tek dolar-dva više nego Rui Hačimura ove sezone u Los Anđeles Lejkersima.

tenis

Novak Đoković legitiman je kandidat za najboljeg sportistu svijeta svog vremena, ali kada je u pitanju novac zarađen na turnirima tokom sezone rekorder po broju „mejdžor“ titula može da se izmjeri eventualno sa prosječnim NBA košarkašem.

Suma od 15,95 miliona dolara, koliko je Đokoviću bruto pripalo od nagrada u 2023. godini, ekvivalent je zaradi koju ima 103. najbolje plaćeni igrač NBA lige i četvrti najplaćeniji u Los Anđeles Lejkersima, koji ove sezone bilježi prosječno 11,3 poena, 3,7 skokova i 1,1 asistenciju nastupajući za tim koji je jedva preko polovičnog uspjeha.

Da je ispunio minimum nastupa na masters nivou, Novak bi poput Karlosa Alkaraza, Danila Medvedeva i Janika Sinera donekle uvećao zaradu za bonus koji dodjeljuje ATP organizacija, ali i tada bi bio u rangu, recimo, Jusufa Nurkića.

Kada Đoković, Alkaraz, Medvedev i Siner, kao jedina četvorica tenisera sa prihodom od osam cifara, istresu na sto sve što su zaradili prošle godine imaju tek nešto više od najplaćenijeg košarkaša današnjice Stefa Karija.

NBA liga je fabrika novca i takmičenje sa najvećom prosječnom zaradom od 4,6 miliona dolara, što je uslovljeno dijelom i malim brojem igrača pod ugovorom (oko 450), pa je Kariju potrebno četiri sezone da zaradi koliko i Đoković, kao apsolutni rekoder muškog tenisa, u karijeri.

Novak je od 2006. do danas, za skoro dvije decenije bavljenja tenisom, zaradio 181.599.018 dolara, prenosi Sport Klub.

Izvor: Srpska info