Na Vrbas dolaze više od 60 timova iz dvadeset zemalja svijeta

23.05.2024. - Sport

Banjaluka i rijeka Vrbas po treći put ugostiće najbolje svjetske raftere. Do sada je potvrđen dolazak više od 60 timova iz dvadeset zemalja svijeta. Kako kažu u RK “Kanjon”, sve je već sada spremno za ovu veliku rafting smotru.

Sve se dešava na potezu Karanovac – Krupa na Vrbasu. Sprint i H2H održaće se na stazi Bijeli buk. Slalom je u kanjonu Tijesno, a spust od Krupe do Karanovca. Ceremonija otvaranja održaće se u Krupi na Vrbasu u srijedu 29. maja od 18 časova, nakon toga održaće se koncert grupe Ultrazvuk, pa pošto će putevi biti otvoreni za saobraćaj pozivamo sve koji to žele i mogu da dođu na otvaranje, ali i da prisustvuju trkama na Vrbasu, kaže Pastir, napominjući da je cilj maksimalno ispromovisati upravo Krupu na Vrbasu u nastojanju da ona bude uvrštena u top 20 najpoželjnijih turističkih sela na svijetu.

Za predstojeće Svjetsko prvenstvo vrijedno treniraju i banjalučki rafteri. Naša je rijeka, ulog je ogroman, a svi upravo od domaćih timova očekuju najbolje rezultate, kaže kapiten reprezentacije BiH i banjalučkog “Dajak kluba”, Dragan Babić. 

“Cilj je naravno uvijek da budemo najbolji. Realno je da u open konkurenciji budemo među 4 ili 5 reprezentacija na svijetu, te da iz prikrajka vrebamo neku od medalja. U master konkurenciji idemo na titulu što i ne krijemo, i u toj kategoriji smo sigurno jedna od najboljih reprezentacija na svijetu. Želimo da osvojimo Svjetsko prvenstvo i da odemo stepenicu naprijed u odnosu na prethodno Prvenstvo u Banjaluci gdje je naš master tim osvojio drugo mjesto. Sada želimo tu titulu, mislim da smo sazreli. Mislim da imamo snage da dođemo do toga”, kaže Babić.

U fokusu domaće publike na predstojećem šampionatu je naša master posada koja se prije dvije godine okitila zlatnom medaljom u sprintu i srebrom u generalnom poretku. Puno se radi, ovo prvenstvo moglo bi biti kruna karijere, kaže član master posade reprezentacije BiH Igor Kuzmanović. 

Dragan Babić je tu pojačanje u odnosu na prošlo Svjetsko prvenstvo, s njim imamo pravo da se nadamo još boljem rezultatu. Tu su u čamcu još Nebojša Tadić i Andrej Zamolo. Andreja bih istaknuo jer čovjek naprosto briljira sa snagom koju ima, kaže Igor Kuzmamović, član master posade reprezentacije BiH, nadajući se da će njegov tim u najmanju ruku ponoviti rezultat sa prošlog Svjetskog prvenstva kada su osvojili čak tri medalje od kojih i jednu zlatnu, u disciplini sprint. 

Svjetsko prvenstvo počinje u utorak, naše posade vrijedno treniraju i pozivaju sugrađane da im najvijanjem pomognu kako bi se domogli medalja na domaćoj rijeci. Sprint i H2H su na Bijelom buku, slalom je prvog juna u kanjonu Tijesno, a spust dan kasnije na potezu od Krupe na Vrbasu do Karanovca.

Izvor/Foto: ATV