Proizvodi od željeza skuplji za 100 posto!

21.05.2022. - Privreda

Osim cijena hrane i energenata, na tržištu je već duže vrijeme prisutan trend rasta i cijena građevinskog materijala.

Niz je uzroka poremećaja na tržištu koji su doveli do enormnih poskupljenja, ali i u ovom segmentu je evidentan nedostatak domaćih proizvodnih kapaciteta uz koje bi se udari lakše podnosili.

Trgovinski rat
U posljednjih godinu cijene željeza, a s njima i armaturnih mreža, profila i drugih proizvoda u građevinarstvu, porasle su za više od 100 posto, rekli su nam u Centru za analizu i informatiku Privredne komore FBiH.

– U odnosu na prošlu godinu građevinsko drvo je, također, skuplje za 100 posto. Dakle, željezo i drvo su stavke koje imaju najvišu stopu rasta cijena, a sve druge ih prate s nekih 50 do 70 posto. U prosjeku, možemo reći da su cijene građevinskog materijala više za oko 80 posto u odnosu na prošlu godinu – kazala nam je Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku i v. d. predsjednice Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH.

Ističe da su rastu cijena u ovoj oblasti doprinijeli najprije trgovinski rat između SAD i Kine, potom poskupljenje energenata, rat u Ukrajini i inflacija.

– U skladu s ovim dešavanjima u oblasti energetike, Turska u naredne dvije godine planira staviti u funkciju četiri čeličane, pa se očekuje stabilizacija na tržištu građevinskog željeza koje će biti bliže tržištu Evrope, pa će se smanjiti transportni troškovi. Prema mom mišljenju, ne vidim puno prostora da će se stvari vratiti u normalu, čak je pitanje da li će se sve zaustaviti na ovome – istakla je Kadić.

Cijene stanova
Uprkos svemu, Kadić je dodala da izgradnja nije pala, cijene stanova rastu, ali potražnja je i dalje velika.

– To može djelovati kao apsurd, ali, prema mom mišljenju i prema ovome što se dešava na tržištu, kupovina nekretnina raste, jer svako ko ima iole viška novca ili može doći do povoljnih i stabilnih kredita, uložit će ih u nekretnine – kazala je Kadić.

Poskupjeli i cement, kreč, ljepilo

– Kad su u pitanju praškaste robe poput cementa, kreča, ljepila za fasadu, cijene rastu, ali ne drastično kao u prethodnom periodu. Cijene keramičkih pločica također ne bi trebale dalje rasti, osim u slučaju novog inflatornog udara. Generalno, mislim da smo dostigli neki maksimum, ali se povratku na staro ne trebamo nadati – kazao nam je Mirsad Forto, vlasnik goraždanske kompanije „Fortex“.

Izvor:Avaz/FOTO: Avaz