Radnici odlučni i jedinstveni u namjeri da sačuvaju preduzeće

28.03.2024. - Privreda

Radnici Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” okupili su se danas ispred poslovne zgrade ovog preduzeća u Ugljeviku i tom prilikom izrazili su nezadovoljstvo zbog činjenice da je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje ovog elektroenergetskog preduzeća dodjelom koncesije na iskopavanje uglja sa Površinskog kopa “Istok 2” preduzeću “Komsar “.

Diko Cvijeteinović, direktor RiTE “Ugljevik” upoznao je okupljene radnike sa zaključcima jučerašnjeg sastanka na kojem su predstavnici ovog preduzeća, generalni direktor “Elektroprivrede RS”, Luka Petrović i predstavnici “Komsara” razgovarali o pravima iz koncesionog ugovora koji je “Komsar” potpisao sa Vladom Republike Srpske.

“Iz “Komsara” su nas ubjedjivali da imaju ozbiljne namjere o izgradnji nove termoelektrane. Predočili su nam odredjene dokumente, ali mi nismo ubijedjeni da će za dvije godine nova termoelektrana biti izgradjena. Koncesionar ima koncesiju na eksploataciju uglja i izgradnju nove termoelektrane. Što se tiče eksploatacije uglja za komercijalne svrhe, njima je ta količina ograničena na 7,8 miliona tona. Ostalih 40 miliona tona neće moći koristiti, ukoliko ne izgrade novu termoelektranu. Preostale količine bi u tom slučaju pripale RiTE “Ugljevik”. Mi smo insistiorali na tome i to je jasno navedeno u koncesionom ugovoru. Dakle, netačno je da će sve količine uglja biti moguće koristiti za komercijalne svrhe.”, istakao je Cvijetinović, podsjetivši da je još u 2013. godini potpisan ugovor koji je definisao prava oba koncesionara.

Biće formiran mješoviti tim za definisanje sporazuma

Cvijetinović je naglasio da je puno toga Termoelektrana izgradila u proteklih 11 godina, a “Komsara” nigdje nije bilo.

“U narednih petnaest dana biće formiran mješoviti radni tim koji će definisati medjusobne odnose i obaveze, počevši od infrastrukture, eksproprijacije i drugih poslova. Nakon šest mjeseci biće potpisan novi sporazum koji će definisati obaveze RiTE “Ugljevik” i “Komsara”. U tom slučaju biće definisano da će RiTE “Ugljevik”, u slučaju da ne bude imala dovoljno uglja, imati mogućnost da udje u koncesiono polje “Istok 2” kako bi obezbijedili neophodne količine uglja za nesmetan rad Termoelektrane “Ugljevik” do 2039. godine.

Diko Cvijetinović je istakao da će Uprava preduzeća u narednom periodu nastaviti sve aktivnosti u interesu Preduzeća i svih zaposlenih radnika, te da je njegova ljudska i moralna obaveza da ne uradi ništa što bi bilo na štetu preduzeća. On je zatrazio podršku radnika, obećavši da otpuštanja radnika neće biti, te da će se eliminisati spoljni i unutrašnji udari na ovo preduzeće.

“Molim vas da budemo složni i jednstveni i da zajedno branimo interese našeg preduzeća”, rekao je Cvijetinović, istakavši da je još puno izazova pred radnicima RiTE “Ugljevik” koje treba savladati.

Radnici do kraja jedinstveni u svojim zahtjevima

Boban Benović, predsjednik Sindikalne organizacije RiTE “Ugljevik” izjavio je tom prilikom da je cilj da Termoelektrana “Ugljevik” radi najmanje do 2050. godine.

“Sindikalni odbor je preduzeo niz aktivnosti da sačuvamo ovo preduzeće. Vazno je da ostanemo jedinstveni i da se do kraja borimo za naše preduzeće. Zajedno ćemo definisati dalje korake koji će biti u interesu svih zaposlenih. Trazimo nove količine uglja za bezbjedan rad termoelektrane. Imamo podršku svih sindikata na nivou “Elektroprivrede RS”, poručio je Benović, naglasivši da će predstavnici radnika putovati i u Banjaluku i da će istrajati u ispunjenju svih radničkih zahtjeva.

Upitan opstanak kompletne regije

Bato Stanić, već sedam godina radnik na bageru, iako je završio Ekonomski fakultet, kaze da je Rudnik Ugljevik u funkciji 125 godina, da je prezivio ratove i katastrofe, da je u svemu tome opstao.

“Sada su se pojavila treća lica, ratni profiteri koji planiraju da raspakuju naš rudnik i da mnoge porodice ostave bez hljeba. Oni su stavili milione u dzepove, a obični radnici ne mogu ni egzistenciju sebi da obezbijede. Upitan je opstanak i kompletne regije. Ovdje ima radnika iz više optina ove regije. Ukoliko damo koncesiju, mi ćemo osati bez uglja za našu termoelektranu. Radimo u izuzetno teškim uslovima i prvo se prekrstimo kada sjednemo na bager, jer ugalj vadimo iz velikih dubina”. upozorio je Stanić.

Bijeljina.com