U prva tri mjeseca spoljnotrgovinska razmjena smanjena za 2,9 odsto

28.05.2024. - Privreda

Spoljnotrgovinska razmjena Područne privredne komore Bijeljina u prva tri mjeseca ove godine smanjena je za 2,9 odsto u odnosu na isti period lani, saopšteno je iz područne komore.

Od januara do marta ukupna spoljnotrgovinska razmjena iznosila je 556,5 milona KM, a u istom periodu lani 573,1 KM.

Izvoz u regiji koju pokriva Područna privredna komora Bijeljina porastao je za 0,64 odsto.

Najviše robe u vrijednosti od 37,8 miliona KM izvezeno je u NJemačku, a slijede Srbija, Slovenija i Hrvatska.

Pozitivne stope rasta ostvarili su Bijeljina, Bratunac, Donji Žabar, Milići, Pelagićevo i Vlasenica, a negativne Lopare, Osmaci, Srebrenica, Šekovići, Ugljevik i Zvornik.

Iz Područne komore su naveli da je izvoz grada Bijeljina povećan za 11,5 miliona KM, što pokazuje da privrednici uprkos smanjenju stope rasta fizičkog obima proizvodnje, nestabilnog tržišta i smanjenja tražnje uspijevaju da plasiraju svoje proizvode na tržište EU, kao najvećeg soljnotrgovinskog partnera.

Kada je riječ o uvozu na nivou Područne komore Bijeljina, koja pokriva dva grada i 10 opština, on je smanjen za 18,13 miliona KM, odnosno za 5,38 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje uvoza bilježe Bijeljina, Bratunac, Milići, Osmaci, Pelagićevo, a smanjenje Donji Žabar, Lopare, Srebrenica, Šekovići, Ugljevik, Vlasenica i Zvornik.

Iz Područne komore navode da smanjenje izvoza dovodi do smanjenja prihoda privrednih društava zbog čega će privrednici biti prinuđeni da racionalizuju proizvodnju što će dovesti do smanjenja broja zaposlenih.

Da bi se smanjili efekti negativnih rezultata izvoza, iz Područne komore su naveli da je, prije svega, potrebno raditi na povećanju konkurentonosti domaćih proizvoda na inostranom tržištu, diverzifikaciji izvoznih proizvoda, posebno proizvoda sa većom dodatnom vrijednošću.

Potrebno je raditi i na razvoju inovacija i tehnološkog napretka u industriji, ulaganju u obrazovanje, kao i na sveukupnom poboljšanju privrednog ambijenta za domaće ulagače i privlačenje stranih ulagača u Republiku Srpsku i regiju Bijeljina, navode u saopštenju.

Da bi se ovo ostvarilo, potrebna je sinergija svih nivoa vlasti, preko lokalnih vlasti koje treba da obezbijede uslove sa povoljnim poslovnim okruženjem za rad privrednih društava, pa do Privredne komore kao faktora koji radi na ujedinjavanju svih navedenih institucija vlasti, smatraju u bijeljinskoj Područnoj komori, prenose Agencije.

Izvor: Agencije / Foto: Nezavisne