Njemačka se ponovo okreće uglju: “Situacija je ozbiljna”

20.06.2022.

Ministar privrede Njemačke Robert Habek, zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije, preduzeo je hitne mjere štednje gasa i povećava proizvodnju struje na ugalj.


Agencija DPA je, kako danas prenose njemački mediji, objavila da Vlada namjerava da smanji upotrebu gasa za proizvodnju struje i u industriji, te da želi da nastaviti sa punjenjem skladišta gasa ogromnim novčanim sredstvima.

Situacija je ozbiljna, upozorio je Habek u dokumentu na pet strana.

“Potrošnja gasa mora dalje da se smanji, mora više gasa u skladišta, jer će u suprotnom biti tesno tokom zime”, poručio je ministar privrede.

Trenutno Njemačka dobija iz Rusije za 60 odsto manje gasa preko najvažnijeg gasovoda Sjeverni tok, pa se skladišta gasa pune sporije nego što je to planirano.

Habek smatra da je strategija predsjednika Rusije Vladimira Putina da podstakne rast cijene gasa i dijeli Evropu.

U dokumentu Habek je ocijenio da je bezbjednost snabdijevanja trenutno osigurana, jer se nedostajuće količine mogu zamijeniti, iako po astronomskim cijenama.

On je poručio da se potrošnja gasa u proizvodnji struje i industriji mora odmah smanjiti i forsirati punjenje skladišta gasa.

Konkretno plan Vlade predviđa dodatnu kreditnu liniju preko državne banke KfW u visini od 15 milijardi evra, kako bi nadležna kompanija mogla da kupuje gas i nastavi sa punjenjem skladišta.

Dalje je planirano da još u ljeto bude uveden model aukcije, kojim treba da se podstakne industrija da smanji potrošnju gasa.

Radi se o namjeri da industrija odustane od upotrebe gasa.

“Sve što nam manje treba, pomaže, a u tome je industrija ključni faktor”, poručio je Habek.

Sljedeća mera je da se pojača proizvodnja struje u elektranama na ugalj.

Odgovarajući zakon bi trebalo biti usvojen 8.jula u Bundesratu.

Ministarstvo privrede izdaće uredbu o aktiviranju “zamjene za gas”, čime će se kratkoročno vratiti elektrane na ugalj u većem broju.

“Ta uredba znači, iako nam teško pada, ali je to sada potrebno kako bi smanjili potrošnju gasa, da ćemo u prelaznom periodu imati više aktivnih elektrana na ugalj”, objasnio je ministar iz stranke Zelenih, koja se borila za ukidanje elektrana na ugalj.

Popunjenost skladišta za gas u Njemačkoj je trenutno na oko 56,7 odsto, a cilj vlade je da do 1.oktobra bude 80 procenata, a 1.novembra 90 odsto.

Prošle godine, prema podacima Ministarstva, korišćeno je oko 15 odsto gasa za proizvodnju struje.

 

izvor:Nezavisne/FOTO: Banovići