Kampanja “Društveno odgovorni” ipak produžena

03.01.2024. - Privreda

Predstavnici Ministarstva trgovine i turizma RS i većina učesnika kampanje „Društveno odgovorni“ postigli su dogovor da se i u januaru 45 proizvoda prodaju po nižim cijenama, bez marže.

Responsive image

Ovu informaciju potvrdio je za Srpskainfo ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.

“U većini marketa u kojima je do 31. decembra bila kampanja „Društveno odgovorni“, neće se i u januaru obračunavati marža na te iste proizvode. Svi dobavljači koji su bili dio kampanje su dio kampanje i u januaru. Osim toga, dobili smo informaciju da će dobavljači ponuditi još nekoliko proizvoda bez marže, tako da će i ti proizvodi biti sniženi”, navodi Šulić.

Ministar trgovine kaže da je ovo svojevrstan odgovor Ministarstva i dijela poslovne zajednice u periodu kada su božićni praznici, srpska Nova godina i brojne slave.

“Da olakšamo građanima nabavku svih onih potrepština koje su dio kampanje, ali i da olakšamo inflatorne udare”, ocjenjuje Šulić.

On navodi je u posljednja 2-3 mjeseca inflacija u stagnaciji „što potvrđuje da Vlada RS sa kampanjom na vrijeme reagovala i uspjela da inflatorne udare smanji“.

“Sada imamo stabilizaciju cijena, kako kod nas, tako i u Evropi”, navodi Šulić.

Ipak, zbog povećanja minimalne plate sa 700 na 900 KM, preduzetnici i trgovci najavljuju nova poskupljenja.

” Pratićemo stanje na tržištu. Ako dođe do poremećaja, Vlada će na najbolji način da odgovori”, komentar je ministra Šulića.

U kampanji “Društveno odgovorni” su se 19 domaćih proizvođača, 5 distributera (trgovca na veliko), 27 trgovaca, odrekli marže na ukupno 45 proizvoda, a uglavnom je riječ o prehrambenim artiklima.

Riječ je o širokom spektru proizvoda od mesnih prerađevina, konzerviranih mesnih prerađevina i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, marmelade, konditorskih proizvoda, proizvoda za higijenu i slično koji su građanima dostupni uz cijene snižene od 10 do 50 odsto.

Izvor: Srpska info