Veliki broj posjetilaca na Sajmu mesa i ribe u Dvorovima (Foto)

18.11.2023. - Privreda

Sedmi sajam mesa i ribe u Dvorovima, koji je organizovalo preduzeće “Globus”, u saradnji sa Mesnom industrijom “ZP komerc” i uz podršku sponzora, firmi “Vitinka” i “Vitaminka”, ove godine protiče u znaku velikog interesovanja građana za sajamsku ponudu. Na sajmu izlaže više od šezdeset izlagača iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore, tako da ovaj sajam već poprima regionalni karakter.

Responsive image

Slavko Đerić, direktor sajma, kaže da je prvog dana oko pet hiljada posjetilaca prodefilovalo kroz sajam, što je, po njemu očekivana brojka.

 “Evo, drugog dana sajma očekujemo još veću posjetu, što se I potvrđuje u prvim prijepodnevnim satima. Imamo veliki broj kupaca na sajmu, vrijeme je pripreme i nabavke zimnice, tu su nam u posjeti i članovi Crvenog krsta Republike Srpske, imaćemo defile guslara i narodnih pjevača, na ražnju se okreće bik, biće pripremljena i ukusna riblja čorba, tako da će za svakoga biti ponešto zanimljivo, kako za gledanje, tako i za konzumiranje”, kaže Slavko Đerić.

Na ovogodišnjem sajmu puno je onih koji su već, na neki način, stalni učesnici sajma, a među njima ima i novih izlagača.

Zanatsko pivo za prave sladokusce ili pivopije

 Kosta Stevanović, vlasnik je prve zanatske pivare na području Sjeveroistočne BiH, sa sjedištem u Brčkom, zanatske pivare “Laufer”.

 “Mi smo počeli u proljeće 2018. godine, tako da već pet i po godina istrajavamo na ovoj proizvodnji u ovom dijelu BiH. Tehnolog sam po struci. Imamo četiri vrste piva u flaširanoj ambalaži. Naš glavni proizvod je “laufer apa”, imamo i pšenično pivo, tamno pivo i pilsner, lager pivo, naš najnoviji proizvod koji smo u prošloj godini izbacili na tržište. Mjesečno možemo proizvesti oko 3.000 litara. Radio sam godinama u šećeranstvu, pivopija sam, inače, tako da me uhvatio taj trend sa zapada, da i sam otvorim malu zanatsku pivaru. Napustio sam šećeranu u Pećincima i vratio sam se u Brčko da se bavim ovim poslom.

Trendovi su i u proizvodnji zanatskog piva pozitivni, iako puno zaostajemo za zapadom. U Americi zanatsko pivarstvo već predstavlja deset odsto tržišta u proizvodnji piva. Kod nas tradicija još uvijek nije u toj mjeri razvijena, jer najviše konzumiramo lager pivo. Na ovaj način donosimo neke nove stilove u konzumiranju piva.

U BiH ima desetak registrovanih zanatskih pivara. Okupljamo se svake godine na festivalima zanatskog – kraft piva u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Gradiški, u Trebinju. Naše pivo kupuju ugostitelji, jer ovo nije pasterizovano pivo, mora se čuvati na hladnom, na tepmeraturi od pet do 15. stepeni Celzijusovih”, objasnio nam je tehnologiju proizvodnje i distribucije ovog piva Kosta Stevanović.

Bijeljina.com