Za bespovratna sredstva prijavilo se 800 poljoprivrednika

05.11.2022. - Poljoprivreda

Uspješno je završena prva faza Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, a za podsticajna sredstva prijavilo se 800 poljoprivrednika, rečeno je Srni iz Fondacije za održivi razvoj “Progresus”.

Iz Fondacije preciziraju da je Javni poziv bio otvoren do danas, a da su se poljoprivrednici prijavljivali za podsticajna sredstva u iznosu do 50.000 KM.

“Fondacija “Progresus”, koja provodi Program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, će u narednih nekoliko dana početi sa pregledanjem pristiglih prijava na Javni poziv, kako bi utvrdila da li svaka prijava ispunjava uslove i zahtjeve poziva”, navode iz Fondacije.

Nakon što se provjeri formalno-pravna validnost prijava, eksperti iz oblasti poljoprivrede iz Republike Srpske i Srbije ocijeniće sve zahtjeve za subvencije u visini do 70 odsto cijene proizvoda, a na osnovu kojeg će biti formirana rang lista.

Nakon toga, dodaje se, Fondacija rang listu šalje CED-u, organizaciji Vlade Mađarske, na pregled i konačno odobrenje sredstava.

“Poljoprivrednici u februaru mogu da očekuju dobre vijesti. Tada će nakon odobrenja sredstava potpisati ugovore sa Fondacijom, poslije čega može početi realizacija nabavke željenih mašina”, istaknuto je iz “Progresusa”.

Podsjećaju da je Javni poziv za podršku poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Brčko distrikta dio prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske i da je bio otvoren od 1. septembra.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske