Rod trešnje odličan, ali i cijena

14.05.2024. - Poljoprivreda

Nakon uvoznih, na prodajne police pristigle su i rane sorte domaćeg voća i povrća. Proizvođači čiji je razvoj rane proizvodnje dodatno podržan i kroz sistem subvencije, zadovoljni su cijenom.

Za kilogram ranih sorti potrebno je izdvojiti i do šest KM. Iako kupci negoduju, proizvođači kažu da jedva pokrivaju proizvodne troškove.

Sića Borković, proizvođač trešnje iz Turjaka, kaže da je bilo mnogo hladnih dana i mraza u voćnacima, zavisno od rane sorte i položaja gdje se koja vrsta nalazila, te su neke stradale. Ističe da su, ipak, zadovoljni urodom.

Znatno bolja situacija je u eksperimentalnom zasadu Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka. Kompletno primjenjena agrotehnika odrazila se i na prinos i na kvalitet.

Miljan Cvjetković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Banjaluka, rekao je da njihova stabla trešnje mraz nije ugrozio i da su zadovoljni urodom.

Radili su i proređivanje plodova, a ta mjera pomaže da se ostvari optimalan kvalitet.

Na tržištu je slična situacija i sa domaćom jagodom. Porodica Pećanac, iz Laminaca kod Gradiške, ovo voće uzgaja na pola hektara i prodaje ga u prosjeku za šest KM za kilogram. Ističu da su zadovoljni i prodajom, jer je kvalitet odličan.

Proizvođači ranih sorti čiji proizvodi dostižu višu cijenu na tržištu mogu računati i na dodatne podsticaje, da bi unaprijedili i primijenili kompletnu agrotehniku.

Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša, rekao je da će biti izdvojeno oko 700.000 KM za proizvođače voća i povrća na teritoriji grada, te da mogu računati na podsticaje svi oni koji ova sredstva već dobijaju od resornog ministarstva.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, istakao je da je za Ministarstvo najvažnije da se vide efekti podsticaja na terenu, što poljoprivrednom proizvođaču daje sigurnost, jer on računa na ta sredstva. Dodao je, da su sve one radnje i mjere koje se odnose na samu proizvodnju i primjenu agrotehnike zadatak samog proizvođača.

U Republici Srpskoj postoje vrlo dobri uslovi za proizvodnju trešanja i ovo voće predstavlja značajan razvojni potencijal, s obzirom na to da je u posljednjih deset godina njena proizvodnja, a time i potražnja, u svijetu povećana za pedeset odsto.

Izvor: RTRS