Uskoro pravilnik o podsticajima :Duplo veća izdvajanja za ovaj sektor

21.01.2023.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da će pravilnik o podsticajima biti objavljen za desetak dana i da će izdvajanja za povrtare biti duplo veća.

“Upoznat sam sa zahtjevima povrtara iz Semberije, ali i iz Lijevča Polja i Posavine. Ono što mogu reći ad hok, prije nego što i objavimo pravilnik, sigurno je da će sve mjere, bar kada su u pitanju povrtari, biti povećane za duplo”, rekao je Minić novinarima u Bijeljini.

On je dodao da su smanjili donje limite kako bi se obihvatio što veći broj proizvođača da bi bili konzumenti sredstava iz Ministarstva, Agencije za agrarna plaćanja.

Minić je naveo da će biti obavljena još jedna runda pregovora sa poljoprivrednim proizvođačima da bi vidjeli kako da sa tim mnogo većim sredstvima nego dosad postignu efektivnost, da se ne ugrozi poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj, pojača kontrola i dobije veća i bolje isplanirana proizvodnja, pogotovu onu što može podrazumijevati tržišni višak.

Prema njegovim riječima, postoji svijest o tome da su energija i hrana nešto čime se ozbiljno treba baviti u narednom periodu.

 

izvor:Srna/FOTO:RTRS