Poljoprivrednici Semberije traže poboljšanje isplate podsticaja i zaštitu domaće proizvodnje

29.02.2024. - Poljoprivreda

Semberski poljoprivrednici zadovoljni su ulaganjem 180 miliona maraka podrške Vlade agraru u Republici Srpskoj, ali su pozvali na bolju dinamiku isplata preostalih podsticaja prije proljetne sjetve, rečeno je na konferenciji za medije Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije”.

Predsjednik udruženja Boško Radić kaže da se to odnosi na podsticaje za kapitalna ulaganja, osiguranje poljoprivredne proizvodnje i još četiri miliona za štetu od afričke kuge svinja, za šta je do sada isplaćen 21 milion maraka.

Smatraju da su nesrazmjerno visoke cijene hljeba u odnosu na loše plaćenu pšenicu i da bar u toku žetve treba obustaviti uvoz kako bi domaća pšenica postigla bolju cijenu.

Isplata subvencija za kapitalne investicije i preostali dio naknade štete od svinjske kuge, zahtjevi su poljoprivrednika Semberije od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Navode da je proljećna sjetva ugrožena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, Boško Radić, izrazio je nezadovoljstvo i visinom premije za pšenicu koja je prema novom pravilniku na nivou prošlogodišnje i iznosi 500 maraka po hektaru.

I stočari i ratari i povrtari očekuju da se uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje na nivou BiH, kao što je privremena zabrana uvoza u vrijeme kada je velika ponuda domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: RTRS