Sve pametne države vode računa o poljoprivredi

07.04.2023. - Poljoprivreda

Bavimo se ozbiljnom proizvodnjom mlijeka u Nevesinju, na nadmorskoj visini od 900 metara. Među najvećim smo proizvođačima sirovog mlijeka u Republici Srpskoj. Došao sam da se solidarišem sa poljoprovrednicima Semberije, jer su njihovi zahtjevi opravdani i treba ih prioritetno rješavati, izjavio je Anto Šipovac, proizvođač mlijeka iz Nevesinja.

Šipovac kaže da je proizvodnja hrane težak i neizvjestan posao.

“Ne možemo uticati na vremenske prilike, od kojih zavise prinosi. Ne možemo uticati na tržište u državi koja nema sluha za uvođenje poreskih olakšica i propisa koji će kontrolisati uvoz hrane. Mi smo u velikom problemu. I ove parole pokazuju da sve pametne države vode računa o poljoprivredi. Poljoprivrednike treba saslušati i početi rješavati njihove probleme. U mljekarstvu ima problema, ali je puno toga i popravljeno”,izjavio je Šipovac.

Semberski poljoprivrednici su ukazali na problem sa uskladištenom prošlogodišnjom pšenicom, istakavši da domaća pšenica stoji u skladištima. Uputili su apel vlastima da pomognu oko otkupa pšenice za robne rezerve. Na mirnom protestu istaknuto je da je od 12.000 poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji za nekoliko godina ostalo svega oko dvije hiljade, uglavnom staračkih gazdinstava, ted a je ovo još jedan pokušaj da se sačuva poljoprivreda i selo, kao i ostanak mladih naraštaja na selu.

 

Bijeljina.com